img 0672

Burgemeester van Zanen valt OM aan over corruptiezaak de Mos: 'Onbestaanbaar en echt slecht'

Cultuurfeb 29 , 10:00
De Haagse burgemeester Jan van Zanen heeft de handschoen opgenomen tegen het Openbaar Ministerie (OM) over de slepende corruptiezaak rond politicus Richard de Mos. In wat voelt als een frisse wind van gerechtigheid, spreekt Van Zanen zich ongewoon kritisch uit over het trage en twijfelachtige proces dat het OM heeft gevoerd tegen De Mos. Zijn woorden in het AD, 'onbestaanbaar' en 'echt slecht', zijn een ongekende aanklacht tegen de manier waarop justitie heeft gehandeld.
Het OM, dat jaren de tijd nam voor het corruptieonderzoek en vervolgens in hoger beroep ging tegen de vrijspraak van De Mos en zijn partijgenoten, krijgt nu openlijk kritiek vanuit een onverwachte hoek. Van Zanen, die doorgaans de politieke wateren kalm houdt, kon niet langer zwijgen over de gerechtelijke misstappen die het vertrouwen in het rechtssysteem ernstig ondermijnen.
"Ik hoop dat het na maart écht helemaal klaar is," zegt Van Zanen, die duidelijk maakt dat het hoger beroep tegen De Mos en de zes andere verdachten een smet werpt op de democratische rechtstaat. Zijn opmerkingen in de nieuwste aflevering van de AD-podcast O, O, De Mos leggen een fundamenteel probleem bloot: de traagheid en schijnbare willekeur waarmee het OM te werk gaat.
De kritiek van Van Zanen is niet alleen een oproep tot snellere en eerlijkere rechtsgang, maar ook een verdediging van de democratie zelf. De lange duur van het onderzoek, de invallen bij De Mos thuis en op zijn werkkamer, en het daaropvolgende hoger beroep ondanks een volledige vrijspraak, vormen een donkere wolk boven het hoofd van justitie.
Deze situatie roept ernstige vragen op over de integriteit van ons rechtssysteem en de bescherming van individuele rechten tegen een soms overijverige justitiële machine. Van Zanen's moedige stap om deze kwestie aan de kaak te stellen, verdient lof en aandacht. Het is hoog tijd dat er licht wordt geschenen op de donkere kanten van justitie, die te vaak verborgen blijven voor het publieke oog.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS lopen we niet weg voor dit soort controversiële onderwerpen. Andere media wél. Daarom is het van het grootste belang dat wij dit werk blijven doen. Elke dag weer. Vind jij dat ook? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons dit soort onderwerpen wél te behandelen!
In een tijd waarin het vertrouwen in overheidsinstanties al op een historisch dieptepunt ligt, is de kritiek van Van Zanen een noodzakelijk signaal dat er iets fundamenteel mis is. Het OM zou deze woorden ter harte moeten nemen en ervoor zorgen dat rechtvaardigheid, snelheid en transparantie de hoekstenen zijn van elke zaak die zij behandelen. Voor Richard de Mos, voor Den Haag, en voor de Nederlandse democratie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten