shutterstock 1920570512

Het leven wordt onbetaalbaar: inflatie stijgt naar 13,6 procent

Economieaug 31 2022, 7:56
In augustus is de inflatie in ons land gestegen naar hoogten die ik een paar jaar geleden niet eens bijna voor mogelijk hield: volgens de Europese rekenmethode is de inflatie in augustus maar liefst 13,6 procent. Geen wonder dat het leven onbetaalbaar wordt voor allemaal mensen.
Herinner je je nog dat Sigrid Kaag enkele maanden geleden dat we er maar aan moesten wennen dat we "allemaal" een "stukje armer" zouden worden? Nou, hoewel Hare Hooghartigheid een ontzettend naar mens is, is ze geen leugenaar. Want iedereen, we worden allemaal armer. Heel veel armer, zelfs.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de inflatie berekend via de Europese rekenmethode. De conclusie: in augustus was de inflatie maar liefst 13,6 procent. Dit betekent dus dat het leven gemiddeld 13,6 procent duurder is geworden. Als je vorig jaar iets kocht voor 100 euro moet je daar nu 113,60 euro voor betalen. Gemiddeld. Want er zijn producten en diensten die veel sneller gestegen zijn.
In 1975 zette Nederland het huidige inflatierecord neer: 11,1 procent. Dat was volgens de Nederlandse rekenmethode die wat verschilt van de Europese methode. Maar volgende week komt het CBS met de cijfers volgens onze eigen methode. De kans bestaat zeer zeker dat we dan over dat oude record heengaan.
Het is afschuwelijk.
De grote aanjager is de stijgende gasprijs, wat natuurlijk niet uit het niets komt, maar het logische gevolg is van het buitenland beleid van het kabinet. En voor iemand roept dat dit "door Poetin" komt: nee, dat is onzin. De hogere gasprijzen komen door de sancties tegen Rusland, niet door het naakte feit dat Rusland Oekraïne is binnengevallen. We hoefden geen maatregelen te nemen die de gasprijzen deden stijgen. Dat hebben onze bovenonsgestelden helaas wel gedaan. 
Let wel: willens en wetens.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
En trouwens, ook zonder de gasprijzen zou de inflatie nu razendsnel toenemen. Experts waarschuwden daar namelijk al langer voor; dit vanwege het coronawanbeleid van het kabinet, en natuurlijk door het wanbeleid van met name de ECB, dat er geld bijprint alsof het note cards zijn. Hoe meer geld je bijdrukt, hoe minder één briefje daadwerkelijk waard wordt; hoe minder je ermee kunt kopen. Onze eigen Frits Bosch heeft daar vaak over geschreven. Kijk zijn resumé er op maar op na.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Ook ons eigen kabinet doet daar dapper aan mee door economisch beleid - zeker ook gerelateerd aan coronawanbeleid - dat de inflatie aanjaagt. Daarom zou die inflatie er hoe dan ook al komen, ook als er niets was gebeurd tussen Rusland en Oekraïne. Misschien dat de inflatie wat lager zou liggen dan wat het nú is, maar dat mensen er enorm last van zouden hebben stond buiten kijf. Niet zo gek natuurlijk: de gasprijzen zorgen voor hun eentje echt niet voor een gemiddelde prijsstijging van 13,6 procent. Dat kan helemaal niet. Misschien dat een paar procentpuntjes veroorzaakt wordt door gas, maar de rest - het grootste deel - komt echt door andere oorzaken.
Het gevolg hiervan? De armoede gaat in Nederland heel hard toenemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten