Screen Shot 2022 10 12 at 122120

Koken op inductie: het ultieme kookgemak

Economieokt 12 2022, 7:00
Koken op inductie is een van de meest gemakkelijke en snelle manieren om te koken. Het is ook een van de veiligste manieren, omdat er geen open vuur of hete kookplaten aanwezig zijn. Bovendien is het makkelijker om de precieze temperatuur in te stellen op een inductiekookplaat, waardoor er minder kans is op aanbakken of verbranden.
Hoe werkt een inductiekookplaat?
De werking van een inductiekookplaat is eigenlijk heel simpel: er wordt elektromagnetische energie gebruikt om de pot of pan op te warmen. Dit gebeurt door middel van een inductiespoel die onder de kookplaat zit. Wanneer er stroom door de spoel gaat, ontstaat er een magnetisch veld. Dit veld verwarmt vervolgens de bodem van de pan. Omdat de inductiekookplaat de energie direct naar de bodem van de pan leidt, is het een zeer efficiënte manier van koken. Er is geen energieverspilling omdat het veld alleen werkt wanneer er een ferromagnetische pan (met ijzer of staal) aanwezig is. Bovendien is de warmte gelijkmatig verdeeld over de bodem van de pan, waardoor er minder kans is op aanbakken of verbranden. Koken op inductie is dus niet alleen makkelijker en sneller, maar ook veiliger en efficiënter dan koken op een gas- of elektrische kookplaat.
Afzuiging belangrijk voor het voorkomen van vieze luchtjes
Wanneer er sprake is van inductiekoken, is het erg belangrijk dat de afzuigkap aan staat. Dit komt omdat er geen open vlam aanwezig is, waardoor er geen rookontwikkeling is. Er is dus geen natuurlijke ventilatie aanwezig. Bij een inductiekookplaat is het namelijk mogelijk dat er stoomvorming optreedt, waardoor de afzuigkap erg belangrijk is. Om de afzuigkap goed te laten werken, is het belangrijk dat er een goede afzuiging aanwezig is in het huis. Een goede afzuiging zorgt ervoor dat er geen stoom in de keuken blijft hangen en dat er geen vieze luchtjes in huis achterblijven. Er zijn zelfs al mogelijkheden voor de afzuiging in het inductie fornuis. Dan heb je dus eigenlijk geen afzuigkap meer nodig.
Goed ventileren altijd belangrijk
Het is sowieso altijd aan te raden om goed te ventileren in de keuken, ook al maak je gebruik van de producten van https://www.werkbladafzuiging.nl. Dit voorkomt namelijk vieze luchtjes en stoomvorming. Daarnaast is het goed voor de gezondheid om altijd een raampje open te zetten nadat er is gekookt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten