image001 17

Phishing en gegevensdiefstal – wat kan iedereen doen aan cyberveiligheid?

Economiefeb 27 , 7:00
Het internet wordt dagelijks door miljarden mensen over de hele wereld gebruikt. Maar er liggen ook gevaren online op de loer. Gebruikers moeten oppassen dat ze niet het slachtoffer worden van phishing en gegevensdiefstal.
Voor de veiligheid is het belangrijk om te vertrouwen op gerenommeerde sites. Voor spelers is dit makkelijker, want omdat volgens 1337.games enkele van de beste Nederlandse casino sites anno 2024 op de gelinkte pagina te vinden.
En er zijn ook handige tips voor alle andere internetgebruikers, die we hier presenteren. Dit maakt surfen leuker – wanneer het onderwerp cybersecurity niet langer eng hoeft te zijn.

Cyberveiligheid: zo groot is het gevaar

Of het nu in de EU of wereldwijd is, het gevaar bestaat dat mensen online op de loer liggen. Er zijn enkele sites op internet waarvan bekend is dat ze niet erg veilig zijn. Naast erotische sites zijn het vooral goksites waar veiligheidsproblemen bestaan. Er zijn verschillende opties, van gegevensdiefstal tot het vangen van een vervelend virus waardoor de pc niet meer werkt. Het zijn echter vooral de niet-gerenommeerde aanbieders waar zich problemen voordoen.
Dit begint vaak wanneer u de site bezoekt, waar verschillende vensters worden geopend en het risico bestaat dat u een verkeerde klik maakt. Een verkeerde klik kan gemakkelijk tot een groter veiligheidsrisico leiden. Vooral als het noodzakelijk is om persoonlijke gegevens te verstrekken om een ​​site te kunnen blijven gebruiken, is het risico navenant groot. Cybersecurity is daarom over het geheel genomen erg belangrijk.
Anders kan het snel gebeuren dat gegevens worden gestolen. Of problemen met de pc zijn het gevolg. Naast het ontwerp van de pagina’s zelf wordt er onder meer gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie (AI) om gebruikers beter te beschermen. Zeker is dat er op dit gebied veel wordt gedaan om gebruikers te behouden en deze niet aan andere operators te verliezen.
Uiteraard is het voor de economie ook belangrijk om te vertrouwen op goede aanbieders en meer zekerheid. Naast particuliere maatregelen en de selectie van aanbieders is het daarom belangrijk dat er meer op de officiële website gebeurt. Hierdoor worden alle betrokkenen beschermd en hoeft u niet langer bang te zijn als het gaat om winkelen of gokken op internet.

Phishing: wanneer er speciale voorwaarden gelden voor gegevensdiefstal

Gegevensdiefstal op internet is inmiddels zo gebruikelijk geworden dat er zelfs een speciale term voor bestaat. Wat we bedoelen is phishing, aangezien dit de naam is die wordt gegeven aan het verkrijgen van persoonlijke gegevens via een website of e-mail. Het is zeker nuttig om verdachte e-mails te verwijderen zonder gezien te worden, maar correct bewerkte en gevaarlijke websites zijn niet zo gemakkelijk te herkennen.
Vooral creditcardgegevens lopen gevaar als het gaat om phishing op internet. Aanvullende veiligheidsmaatregelen kunnen gebruikers helpen, evenals het gebruik van alternatieve betalingsopties. Creditcards zijn niet alleen praktisch, ze zijn vaak nodig voor betalingen, maar ze zijn ook erg kwetsbaar voor gegevensdiefstal.

Beveiligde sites zijn ideaal: suggesties voor meer veiligheid

Gebruikers kunnen veel doen om de cyberveiligheid te verbeteren. De beste en gemakkelijkste methode is zeker om te vertrouwen op gerenommeerde sites. Juist omdat gebruikers anders niet zoveel kunnen doen om zichzelf te beschermen tegen gegevensdiefstal.
Een firewall helpt tegen hardnekkige virussen en indien mogelijk moet er ook een virusscanner op de pc worden geïnstalleerd. Maar er is weinig hulp tegen gegevensdiefstal en phishing. Behalve het kiezen van geschikte sites die een betere reputatie hebben en waar gebruikers zich niet zoveel zorgen over hoeven te maken.
De eerste stap is daarom om te kijken naar veilige aanbieders. Hierdoor is de kans op een incident aanzienlijk lager dan bij enkele gerenommeerde aanbieders het geval is. Ook beoordelingen van aanbiederswebsites die inzicht geven in de individuele aanbieders kunnen op dit punt behulpzaam zijn.
Winkelen of spelen op bijvoorbeeld internet is immers niet mogelijk zonder het verstrekken van uw eigen gegevens. Dit omvat ook persoonlijke informatie en gevoelige betalingsinformatie. Dit maakt het zo belangrijk om een ​​geschikte aanbieder te kiezen.
Op dit punt moet echter worden gezegd dat het zelfs bij geschikte providers kan gebeuren dat gegevens worden gestolen. Of gevoelige betalingsinformatie lekken. Dit is nu eenmaal een bepaald risico waarmee bij het winkelen rekening moet worden gehouden, net als bij het gokken op internet. Door strikt gebruik te maken van de veiligste sites die een positieve reputatie hebben opgebouwd, is het risico echter in ieder geval lager.

Dit is hoe cybersecurity werkt als je privé surft

Kortom, bij privé surfen is het belangrijk om altijd op een paar details te letten. Enerzijds moeten sites worden gebruikt die bekend zijn en als veilig zijn geclassificeerd. Versleuteling van het wachtwoord en dubbele authenticatie kunnen voor meer veiligheid zorgen. Dit geldt voor persoonsgegevens, voor het registratieproces op de sites en voor alle transacties waarbij betalingen worden gedaan.
Het is daarom zinvol om bij privésurfen en vooral bij het gokken op internet te letten op wat een site te bieden heeft. Goede tekenen zijn encryptie, een gerenommeerde uitstraling van de site en het gebruik van aanvullende veiligheidsmaatregelen. Sites die er onveilig uitzien, moeten worden vermeden.
Anders kan het gemakkelijk gebeuren dat er achteraf problemen zijn met de gegevens. Aanbevelingen voor veilige sites en gerenommeerde aanbieders zijn daarom belangrijk en kunnen extra bescherming bieden, vooral bij gokken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten