screenshot 2023 03 12 at 080539

NOS: ''Het winnende resultaat van Wilders: een wake-up call voor Brussel''

EUnov 27 2023, 14:00
Gewoonlijk zal Nederland geen hoofdtopic zijn bij de bijeenkomst van de 27 EU-handelsministers vandaag in Brussel. Maar dankzij Geert Wilders en de triomf van de PVV, is Nederland onverwacht in de schijnwerpers beland. En het lijkt erop dat NOS EU-correspondent Kysia Hekster gelijk heeft: er zit "schrik in Brussel".
Wie de laarzen van de demissionaire premier Rutte zou vullen, was altijd het onderwerp van speculatie. Maar de onbetwiste winst van Wilders heeft nu een epische verandering in het politieke landschap in kaart gebracht. En dit is slechts het topje van de ijsberg. De echte vraag is: zullen de EU-kopstukken wel klaar zijn voor een "blond beest"?
Nederland staat bekend als een belangrijke pro-Europese speler – een reputatie die vooral te danken is aan de eurofiel Rutte. Maar die reputatie hangt nu aan een zijden draadje. Vooral nu Rutte zijn ambities heeft uitgesproken om naar het internationale toneel te verhuizen. Maar Wilders' zege kan deze aspiraties de kop indrukken, zo suggeert Hekster.
Zelfs als Wilders niet aan het roer komt te staan, zullen de gevolgen van zijn verkiezingsoverwinning verstrekkend zijn. De pro-Europese houding van Nederland zou kunnen smelten als sneeuw voor de zon en plaatsmaken voor een meer eurosceptisch standpunt. Dit zou vooral aan de oppervlakte kunnen komen bij discussies over de EU-uitbreiding, zoals de situatie in Oekraïne schrijft Hekster.
Maar het echte gevaar schuilt niet in verandering – Nederland heeft altijd zijn karakter laten zien in de internationale arena. Nee, het echte gevaar schuilt in de onderliggende denkwijze van anderen: dat een regering met de PVV een stap terug zou zijn. Denken ze echt dat de burgers van Nederland niet in staat zijn om hun eigen oordeel te vellen? Dat ze niet weten wat goed voor hen is?
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS staan we pal voor onze tradities, voor onze waarden, en voor ons volk. En we strijden voor een land waarin linkse engnekken ontmaskerd worden en hun invloed verliezen. Steun jij dit doel? Help ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons radicaal-links, de globalisten en de Wokies elke dag weer aan te pakken!
Winst Wilders is een wake-up call voor de EU – en een bittere pil voor de ambitieuze Rutte. Of de EU-kopstukken het nu leuk vinden of niet, er waait een frisse wind door het politieke landschap van Nederland. En dat zou voor de gehele Europese Unie wel eens heel goed kunnen zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten