Joe Biden wordt geen presidentskandidaat

Geen categorieokt 21 2015, 21:01
De huidige vice-president kondigde aan dat hij zich niet verkiesbaar zal stellen voor de Democratische nominatie voor het presidentschap.
Groot nieuws in de Amerikaanse politiek: De huidige vice-president Joe Biden zal zich niet verkiesbaar stellen als presidentskandidaat. Lange tijd werd gespeculeerd dat de 72-jarige Biden van plan was om in de Democratische race om de presidentsnominatie te stappen. De vice-president probeerde de presidentsnominatie al eerder in de wacht te slepen, in 2000 en 2008. Ook voor de presidentsverkiezingen van 2016 had zijn kandidatuur potentie: In peilingen gaf een kwart van de Democratische kiezers aan dat ze het liefst Biden als kandidaat zouden zien.
Veel Democraten hoopten dat Biden in de race zou stappen. Hillary Clinton, de favoriet voor de Democratische nominatie, doet het namelijk minder goed dan verwacht. In de peilingen wordt ze voorbijgestreefd door de linkse senator Bernie Sanders uit Vermont. Deze 74-jarige politicus noemt zichzelf een "democratic socialist" – een unicum in de VS, waar socialisten met wantrouwen worden bekeken. Toch weet deze linkse populist hoge ogen te gooien in de Democratische peilingen, met name omdat hij authentieker overkomt dan de ietwat gemaakte Clinton. Bovendien zijn zijn plannen voor gratis onderwijs populair onder jonge kiezers. Toch denkt bijna niemand dat Sanders een serieuze kans zou maken in de presidentsverkiezingen tegen een Republikeinse kandidaat.
Biden zou, als hij de race was ingestapt, een goede kans hebben gehad om de nominatie te winnen. Vervolgens zou hij een sterke kandidaat zijn in de presidentsverkiezingen – hij heeft een warme uitstraling en komt over als een heel gewone man, die altijd zichzelf is gebleven. Dat spreekt veel kiezers aan, zeker de zwevende kiezers die de uitslag van de presidentsverkiezingen uiteindelijk bepalen. Bovendien heeft Biden een bijzonder aangrijpend levensverhaal: In 1972 kwamen zijn vrouw en babydochter om bij een tragisch auto-ongeluk, kort nadat hij was verkozen in de Amerikaanse Senaat. Ondanks zijn drukke baan als Senator heeft Biden zijn twee zoons – die het ongeluk overleefden – zelf opgevoed.
Dat Biden ervoor heeft gekozen om geen gooi te doen naar de nominatie, is goed nieuws voor Hillary Clinton en Bernie Sanders. Zij zijn eigenlijk de enigen die de Democratische nominatie kunnen winnen. De andere twee kandidaten, Martin O'Malley en Lincoln Chafee, hebben geen schijn van kans. Ook de Republikeinen zullen blij zijn met Bidens beslissing: De 72-jarige politicus was lastig te verslaan geweest in de presidentsverkiezing.
Hillary Clinton wordt nog steeds gezien als een lastige kandidaat om te verslaan, maar ze stelt teleur in de Democratische voorverkiezingen. Bovendien wordt Clinton achtervolgd door een e-mailschandaal waar ze geen goed antwoord op lijkt te hebben. Steeds meer Amerikanen zien Clinton daarom als een onbetrouwbare politica, die schandalen onder het tapijt probeert te vegen. Ook wordt Hillary, die al acht jaar in het Witte Huis woonde toen haar man Bill president was, en miljoenen dollars vangt in het sprekerscircuit, gezien als iemand die ver van de gewone Amerikaan afstaat. Dat alles zal haar niet helpen als ze het uiteindelijk volgend jaar tegen de Republikeinse kandidaat moet opnemen.
Bij de Republikeinen zijn er nog steeds veel kanshebbers. De controversiële zakenman Donald Trump is koploper, maar wordt op de hielen gezeten door de neurochirurg Ben Carson. Allebei hebben ze geen politieke ervaring, en naarmate de voorverkiezingen dichterbij komen is de verwachting dat hun populariteit zal dalen ten gunste van ervaren politici. De voornaamste kanshebbers zijn dan de Senator uit Florida Marco Rubio, de Texaanse Senator Ted Cruz en de voormalige gouverneur van Florida, Jeb Bush – de broer van.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten