Afshin Ellian over linkse fascismeroepers: ‘Vergelijking met jaren '30 is gebrek aan respect voor miljoenen'

Afshin Ellian over linkse fascismeroepers: ‘Vergelijking met jaren '30 is gebrek aan respect voor miljoenen'

Erik van Muiswinkel in zijn rol als Hoofdpiet, in 2010. © Screenshot Sinterklaasjournaal / NTR.

Docent aan de Universiteit van Leiden, Afshin Ellian, reageert in een interview met De Tijd op de hypergevoelige stuiptrekkingen van links als het gaat om de opkomst van Thierry Baudet. Volgens de professor komt ‘Elke vergelijking met de jaren dertig neer op het goedpraten van het criminele naziregime en een gebrek aan respect voor zijn miljoenen slachtoffers.’ zo lezen we in de krant De Tijd.

De hypergevoelige stuiptrekkingen van links komt menigeen ondertussen de oren uit. Zo ook Ellian die het gebeuren aanschouwt en er duiding aan geeft. Volgens de Leidse professor staat het vergelijken van de opkomst van FVD met de opkomst van de NSDAP gelijk aan 'het schofferen van de miljoenen slachtoffers' van het nazi-regime.

Links draaft zover door dat GroenLinks-, en PvdA-kiezers weigeren samen te werken met de partij van Baudet! En als we de nieuwsberichten van de afgelopen weken bekijken dan klopt het beeld: links draaft écht door. Volgens Ellian gaat de vergelijking van de opkomst van FVD en de NSDAP onder meer mank op het volgende punt:

"Niet verkiezingen maar bruut geweld bracht Hitler aan de macht, waarna hij de democratie kon afschaffen. Ik denk echt niet dat in Nederland, of de rest van Europa, sprake is van dagelijkse straatterreur op massieve schaal."

Van straatterreur geen sprake? Dat ervaren bewoners in bepaalde wijken anders, maar Ellian heeft inderdaad gelijk dat politieke straatterreur non-existent is. Gelukkig maar, want anders zou de vergelijking nog kloppen ook. Wacht, straatterreur? Wat is dit dan? Of dit en dat? Punt is dat FVD-aanhangers niet de straten op gaan en andersdenkenden terroriseren en intimideren. Ook stelt hij het volgende over bepaalde wijken:

"Het is natuurlijk niet zo dat een doemscenario à la Iran bij ons morgen mogelijk is. Maar in sommige wijken is de radicale islam wel de baas. "

En in die wijken rapporteren politieagenten en burgers vormen van 'terreur', maar links kijkt natuurlijk weg. Links roept alleen 'fascisme' als het haar uitkomt en is selectief. Hypocriet zo je wilt. Wat verklaart dan de opkomst van FVD volgens Ellian? Tegenover De Tijd stelt de professor het volgende:

"Nee, Baudet won omdat hij zich bijzonder kritisch opstelde tegenover het VN-migratiepact, volgens mij terecht, en door zijn standpunt over de klimaatopwarming."

Laat het daarom eens afgelopen zijn met die jaren '30 vergelijkingen.

Ja, als Baudet wellicht 'mit die Fahne hoch' door de straten marcheert, oké! Als Baudet ineens 500.000 mensen deporteert, oké, maar dat zijn onwaarschijnlijke scenario's. De hypergevoelige stuiptrekkingen van links zijn hopelijk snel voorbij.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Thierry Baudet FVD Afshin Ellian

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties