Centraal Planbureau voorspelt in onzekere tijden: 'koopkracht wel omhoog in 2019!'

Geen categoriemrt 05 2019, 17:00
Het Centraal Planbureau (CPB) doet een boute voorspelling in zeer onzekere tijden. Volgens het planbureau, dat ondertussen flink het hoofd aan het breken is over het klimaatakkoord, valt het met de koopkracht van consumenten in 2019 reuze mee. De ramingen zijn volgens het bureau wel 'omgeven in onzekerheid', maar men gaat er van uit dat iedereen er een beetje op vooruit gaat. Gemiddeld zo'n 1,6% aldus het bureau.
Dat er sceptisch wordt gereageerd op de ramingen is niet meer dan logisch. Nog niet al te lang geleden blunderde het kabinet nog met cijfers van het CPB en soms twijfelt men over de juistheid van de data en de voorspellingen. Vooralsnog is het te vroeg om nu al iets te zeggen over 2019 immers is het jaar nog lang. Maar dat de koopkracht ondanks de hogere BTW-belasting en de hogere energierekening alsnog zou stijgen is in ieder geval goed nieuws.
Verder stelt het Planbureau dat de economie aan het afkoelen is. Dit betekent concreet dat de economie minder snel groeit dan voorgaande jaren. Zo'n 1,5% groeit wordt er dit jaar nog verwacht. Dat terwijl in vorige jaren nog dikke 2%+ cijfers werden gerapporteerd. Dat laatste is dus wel een punt van zorg.
Een recessie ligt altijd op de loer en als door de toename van onzekerheid beleggers, investeerders en consumenten de hand op de knip houden dan kan het zomaar anders gaan uitpakken dit jaar. In de Verenigde Staten heeft de toegenomen onzekerheid in ieder geval al geleid tot een voorzichtige consument die de 'hand op de knip' houdt en ook in Nederland is het consumentenvertrouwen zeer laag. Zeker in vergelijking met enkele jaren geleden.
En ook beleggers maken zich zorgen over een op handen zijnde recessie. Als dit jaar blijkt dat de economie nog verder afkoelt dan verwacht, dan kan uiteindelijk het koopkrachtplaatje er weer anders uitzien. Dan kan het zomaar nog 'minder zijn dan gedacht'. Voor nu zijn de ramingen van het CPB dus bemoedigend, maar zoals zij zelf ook al zeggen wel 'omgeven in onzekerheid'.
Hierdoor moeten we de voorspelling vooral met een korreltje zout nemen. Zeker nu ze worden gedaan in een situatie waarin de onzekerheid is toegenomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten