Filmpje! Mark Rutte krijgt bloempot voor z'n voeten gegooid: 'lijm dit vaasje maar eens!'

Geen categoriemrt 05 2019, 18:00
Premier Mark Rutte (VVD) was afgelopen week 'op campagne' in Groningen. Maar in tegenstelling tot de ontvangst in andere steden waren er behoorlijk wat boze boeren te ontdekken. Waarom toch? De Groningers organiseerden zelfs een protest tegen de premier. Zo werd de 'noodklok' geluid en waren er allerlei klimaatactivisten die Rutte toeschreeuwden dat 'de planeet ten onder gaat'. De laatsten overschreeuwden de legitieme klachten van Groningers over de afhandeling van de mijnbouwschade.
De boze Groningers waren zo boos dat ze Rutte niet met rust konden laten. Ze volgden hem in zijn toer door de stad. En overal waar Mark Rutte kwam volgde een circusoptocht in zijn voetsporen. Met leuzen, bellen en spandoeken. Behalve het geschreeuw over het klimaatbeleid door enkele kinderen waren er ook gedupeerden van de gaswinning te zien. Die wachten nog steeds op daadkrachtig handelen van de premier.
Volgens één van de aanwezigen heeft Rutte 'het vaasje gebroken' en wierp hij de premier boos de scherven van een bloempot voor de voeten. Terwijl de brokstukken op de grond vielen riep de Groninger hem venijnig toe 'je hebt Groningen kapot gemaakt, probeer dit vaasje maar te lijmen!' Mark Rutte stond erbij en reageerde wat ongemakkelijk. Logisch. Ook was er een groep die de leus 'overheid is maffia!' bleef roepen.
Verwijzend naar de synergie tussen multinationals als Shell en het staatsbedrijf NAM.
Mark Rutte wist heel goed waarom de mensen boos waren. Zo zei hij zelf: 'de mensen zijn boos vanwege de gaswinning'. Maar ondanks dat Rutte weet wat er speelt lijkt het hem weinig te doen, voorlopig. Hij wilde wel met de mensen in gesprek 'mits hij ze kon horen vanwege de bellen'. De Groningers zullen wel denken 'als je ons niet hoort vanwege de bellen moet je ervoor zorgen dat de bellen onnodig zijn'.
Het gesprek tussen Groningers en de premier zal waarschijnlijk vooral een middel zijn geweest om de hoogoplopende emoties te botvieren. Niet om daadwerkelijk te komen tot oplossingen of ideeën daar voor. En dat valt de Groningers niet te verwijten. Maar behalve klachten kreeg Rutte ook complimenten. Zo kreeg hij wat schouderklopjes van Groningse VVD'ers die hem wat moed inspraken 'dat het allemaal wel meevalt'.
Dat een groep Groningers hun eigen overheid ondertussen als 'maffia' zijn gaan bezien is schokkend. Het betekent dat het vertrouwen in de politiek volledig is verdwenen en waar dit gebeurt leidt het altijd tot problemen. Mark Rutte en zijn opvolgers kunnen maar beter lessen uit trekken zodat het vertrouwen weer wordt hersteld. Kom op Mark, 'lijm dat vaasje eens!'
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten