Exit-poll Eerste Kamer: Coalitie KEIHARD afgestraft en FVD maakt KLAPPER met 10 zetels!

Geen categoriemrt 20 2019, 22:08
Het is zover! De exit-poll voor de samenstelling van de Eerste Kamer op basis van de verkiezingsuitslag van de Provinciale Statenverkiezingen is binnen! De opkomst was 54% en daarmee hoger dan in 2015. De VVD verliest zo'n 2% van de stemmen. D66 verliest flink net als PVV, CDA en SP. GroenLinks wint en pakt 10,1% van de stemmen. En FVD maakt zichzelf mooi breed en neemt straks 10 zetels in!

Exit-poll voor de samenstelling van de Eerste Kamer

[caption id="attachment_222590" align="aligncenter" width="584"]Exit-poll voor de samenstelling van de Eerste Kamer. Bron: Screenshot NPO1. Exit-poll voor de samenstelling van de Eerste Kamer. Bron: Screenshot NPO1.[/caption]
Als we naar de bovenstaande gegevens kijken van het IPSOS dan zien we het patroon terug dat we ook zagen in Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. De coalitie wordt flink afgestraft om het gevoerde beleid en de kiezer is overduidelijk niet blij met de prestaties van Rutte. Of het gebrek daaraan.
Opvallend is ook dat de SP ruim 6% van haar keizers is verloren. Deze zijn waarschijnlijk overgestapt naar FVD. GroenLinks wint landelijk gezien en pakt 4,8% extra stemmen. Daarmee nemen de groenen ruim 10% van de zetels in de Senaat in.
De coalitie houdt dus 31 zetels over in de Eerste Kamer zoals het er nu naar uitziet. Mogelijke gedoogpartners voor Rutte worden dan GroenLinks, Forum voor Democratie en wellicht de PvdA. Al heeft Asscher al laten weten het kabinet niet te steunen. Gezien de Senaat bestaat uit 75 zetels moet de coalitie op zoek naar 7 zetels.
FVD stelt dat de Klimaatwet van tafel moet, terwijl GroenLinks deze belangrijk vindt. Gezien het feit dat de coalitie voornamelijk een centrum-rechts karakter heeft lijkt samenwerking met de partij van Baudet dan ook meer voor de hand liggend. Maar dan moet wél de klimaatwet van tafel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten