Hogeschool voor journalistiek haalt Charlie Hebdo-cartoons weg om moslimstudenten

Geen categoriefeb 20 2015, 9:00
Paul Scheffer vindt de zelfcensuur van de Hogeschool Windesheim be-la-che-lijk.
Vrijheid van meningsuiting, bij de Hogeschool Windesheim in Zwolle (nota bene een school voor journalistiek!) weten ze niet wat dat is. Bij een debat over de vrijheid van meningsuiting voor studenten journalistiek aan de hogeschool heeft Bas Mesters, de directeur van de opleiding journalistiek (!), alle posters weggehaald omdat die beledigend zouden zijn voor de islamitische studenten.
Drie keer raden wat er op die posters stond. Inderdaad, een cover van Charlie Hebdo met een cartoon van de islamitische profeet Mohammed. Als ik een moslim was, en dat ben ik gelukkig niet, zou ik me daar niet door laten beledigen. Ik zou gewoon voor mezelf denken in plaats van achter de islamitische meute aanhollen dat alles wat een moslim niet bevalt meteen ook beledigend is. Ik ben toch ook niet iedere keer beledigd als een blanke man in een tv-reclame belachelijk wordt gemaakt, omdat hij twee linkerhanden heeft? Ga weg, hoor.
Publicist Paul Scheffer zou een van de sprekers zijn, maar toen hij hoorde dat de posters werden weggehaald heeft hij bedankt voor de eer. In een e-mail aan de directeur schrijft hij: "Juist een school voor journalistiek moet aankomende journalisten leren niet te wijken voor intimidatie. Ik denk dat ergens een grens moet worden getrokken in het toegeven aan angst, en je besluit om het affiche voor het debat over journalistiek na Charlie Hebdo 'te kuisen' is volgens mij een stap te ver." Spijker, kop, raak.
De reactie van Mesters bewijst dat er sprake is van zelfcensuur: "Dat affiche is door de hogeschool aangepast uit respect voor moslimstudenten die wij ook hebben en die zich ook bij ons thuis moeten voelen. We hangen ook geen spotprent van Jezus of Boeddha op de gevel. Angst heeft bij deze keuze geen enkele rol gespeeld." Moet je het dan maar helemaal niet hebben over Charlie Hebdo, vanwege die 'beledigende' cartoons? En deze hogeschool moet de nieuwe generatie journalisten opleiden? Dat wordt drie keer niks. Nu al zijn Nederlandse kranten te schijterig om cartoons van Charlie Hebdo op de voorpagina te zetten.
Scheffer is een linkse man. Een PvdA'er. Maar hij is niet van de zelfcensuur. Waarvoor hulde. Hij is geen Peter R. de Vries en ook geen Freek de Jonge. Scheffer is de uitzondering die de regel bevestigt dat linkse mensen maar al te graag toegeven aan islamitisch terrorisme.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten