Goed nieuws! Nederlandse economie vertraagt, maar groei blijft positief: +1,9%

Goed nieuws! Nederlandse economie vertraagt, maar groei blijft positief: +1,9%

De economen van de ING Bank presenteren vandaag de vooruitzichten op de economische ontwikkelingen van Nederland. Volgens de ING-economen vertraagt de groei van de Nederlandse economie. Onder meer vanwege de handelsoorlogen. Toch zijn ze positief en verwachten ze een groei van 1,9%.

De groei normaliseert et name door 'zwakke handelsvoorwaarden' in de wereldeconomie. De ING economen verwachten wel dat de vraag naar producten en diensten ondanks deze problemen hoog blijft. Ook denkt de bank dat de huizenmarkt gaat afkoelen. Prijsstijgingen van producten en diensten -inflatie- worden toegeschreven aan de hogere belastingdruk onder Rutte: zoals de verhoogde omzetbelasting op voedingsproducten.

Wat betreft de werkloosheid ziet het beeld er goed uit volgens de economen. Zo verwacht men dat de werkloosheid rond de 3,4% zal blijven schommelen in 2019, 2020 en 2021. ING ziet door de krapte op de arbeidsmarkt echter ook problemen voor ondernemers. Zo stelt de bank in haar rapport:

"A shortage of workers has become one of the main factors limiting business production. The number of unemployed people per open vacancy has never been lower. As a result, hourly collective wage (including bonuses) growth was increasing from 1.4% in 2017 to 2.1% in 2018 and will increase further this year"

Het voordeel van de krapte is echter dat de arbeiders meer loon kunnen vragen van hun werkgever. Immers is arbeid schaars en alles wat schaars is, is van nature meer waard.

Verder zijn de ING economen positief over de huidige Rijksbegroting. De inkomsten en uitgaven van de Rijksoverheid 'zijn in balans' en 'de staatsschuld neemt verder af'. Momenteel is de Nederlandse staatsschuld 51% naar verhouding van het Bruto Nationaal Inkomen (BNI). Daarmee bevindt Nederland zich 'onder de Europese norm van 60%', zo laat ING weten. Het is voornamelijk de verdienste van Mark Rutte (VVD) dat deze resultaten voor de Rijksbegroting zijn behaald.

Goed nieuws dus!

Lees meer over:
Economie Nederlandse economie

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties