Internationale Kamervragen van de week: "Amazonewoud in brand, vluchtelingen op Lesbos, Oeigoeren in China"

Geen categorieaug 28 2019, 18:00
Ondanks dat de Tweede Kamer officieel nog tot 2 september met reces is dienen diverse vlijtige volksvertegenwoordigers alweer Kamervragen in. Vorige week behandelden we de meest tenenkrommende Kamervragen zoals die van Sadet Karabulut (SP) over 'de precieze locatie van het Iraanse schip Grace 1'. En ook deze week is een selectie van maffe Kamervragen over o.m. vluchtelingen op Lesbos, de branden in de Amazone en de Oeigoeren in China.

PvdA dient Kamervragen in op de verkeerde plek

Natuurlijk is hetgeen er in het buitenland speelt reuze relevant voor Nederland, maar de vraag is in hoeverre Nederlandse burgers geholpen zijn met de vragen van Attje Kuiken (PvdA) over de situatie van vluchtelingen op het eiland Lesbos. En eigenlijk ook of de vluchtelingen er wel bij geholpen zijn dat zij de vragen in Den Haag indient. Veel logischer was het geweest als de PvdA de vragen zou indienen in Brussel.
Het zou nog steeds een drama zijn, daar op dat eiland in de Griekse zee en mevrouw Kuiken wenst dat de minister van Justitie en Veiligheid inzage geeft over wanneer de situatie zich gaat verbeteren. Nou, mevrouw Kuiken, wanneer het beter gaat met de Grieken. Niet in de nabije toekomst dus! Daar heeft uw partijgenoot Jeroen Dijsselbloem, de ECB en het IMF wel voor gezorgd. Verder zijn de vragen van Kuiken volstrekt irrelevant voor het Nederlandse parlement: zo is het verbeteren van de situatie op Lesbos simpelweg niet de taak van de Nederlandse overheid.

D66 maakt zich druk om de Oeigoeren, 7.000 kilometer verderop

In China wordt al langere tijd een etnische minderheid onderdrukt door de Chinese staat, die in handen is van de Han Chinezen. De Oeigeren zijn een steppevolk en worden door Beijing in "heropvoedingskampen" geplaatst. D66 maakt zich daar druk om, terecht natuurlijk, maar de Kamervragen van de leden Sjoerdsma (D66) en Groothuizen (D66) lijken meer voor de vorm dan daadwerkelijk aan te sporen tot actie of stellingname door het Kabinet Rutte 3.
Zo vragen zij enkel informatie van de minister over de situatie van Oeigoeren, informatie die je ook in de krant kunt lezen. Ook de vragen met betrekking tot asielstatus zijn wat voor de hand liggend. Wat de waarde is van de informatievragen van D66 is dan ook ongewis. Maar wellicht komen er nog moties naar aanleiding van de Kamervragen, wie weet?

Linkse alliantie houdt zich meer bezig met bebossing Brazilië dan Nederland

De meest hypocriete en belachelijke vragen komen dit keer van de volksvertegenwoordigers Alkaya (SP), Van den Hul (PvdA), Ouwehand (PvdD) en Diks (GroenLinks). In de Kamervragen nemen zij de Braziliaanse president onder vuur en hekelen zij de branden in de Amazone, die zij toeschrijven aan de acties -of beter gezegd het uitblijven daarvan- van de Braziliaanse president.
Veel fijner zou het zijn als deze klimaatpolitici Kamervragen stelen over wanneer het Kabinet Rutte 3 de eerste herbebossingsprojecten in Nederland begint. Maar nee, over het planten van bomen in Nederland natuurlijk geen woord, maar wel met het vingertje wijzen naar het buitenland. Bah!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten