jan roos

Jan Roos geeft toe: "Misschien heb ik mezelf overschat." Maar nu heeft hij zijn wonden gelikt en gaat hij weer los

Geen categoriejun 12 2017, 9:00
Jan Roos gaat een nieuwe avontuur beginnen. De wonden zijn gelikt, tijd om op te bouwen.
De verkiezingen van 15 maart liepen voor Jan Roos en zijn partij VNL uit op een enorme deceptie. Waar het er lange tijd alle schijn van had dat VNL in ieder geval één zetel -- en misschien zelfs meerdere -- zou binnenhalen bleek dat op het laatste moment toch tegen te vallen. Ja, de partij kreeg bijna 40.000 stemmen, maar dat was niet voldoende voor een zetel. Jan, Joram van Klaveren en Louis Bontes hadden dus gefaald.
In een groot interview dat Jan dit weekend gaf aan RTL Nieuws legde hij uit dat het een enorme klap voor hem was dat dit avontuur mislukte. Hij had maanden geflyerd, gedebatteerd, getwitterd, en interviews gegeven, maar het mocht niet zo zijn:

"Ik heb na de verkiezingen zo'n drie dagen lang in mijn bed liggen huilen. Verdriet en ontzetting dat je na negen maanden keihard werken geen resultaten hebt behaald."

Achteraf gezien had Roos meerdere problemen: Mark Rutte die ineens iets van leiderschap toonde (wat hij zijn hele leven niet gedaan had), Kuzu die kort voor het slotdebat afzegde, en peilingen waarin VNL in de laatste weken van de campagne opeens haar virtuele zetel verloor. "Dat kost ook stemmen, want kiezers gaan liever voor een partij die wél in Kamer lijkt te komen," zegt Jan daar terecht over.
Maar dat waren eigenlijk niet eens de grootste problemen. Terugkijkend op de campagne wordt duidelijk dat VNL eerst en vooral geen zetels kon bemachtigen omdat het mediakartel Roos voortdurend en systematisch neerzette als een clown. Alles wat hij in het verleden had gedaan -- vijf jaar terug, 10 jaar terug het maakte niet uit -- werd erbij gehaald om hem af te schilderen als een 'mafklapper' die je niet serieus kan nemen. Roos wilde het over de economie hebben en over de CPB-doorrekening van het sublieme partijprogram van VNL, maar de linkse media wilden het daar niet eens over hebben:

"Ik had al die cijfers uit mijn hoofd geleerd, maar dat imago bleef me inderdaad achtervolgen. Ik kreeg steeds weer vragen over wat ik vijf jaar geleden heb gedaan. Ik ben niet van die rol van vroeger afgekomen."

Met name Eva Jinek en Jeroen Pauw speelden in dat opzicht een bijzonder kwalijke rol. Maar goed, daar hebben we al genoeg over geschreven; elke keer dat je de naam "Eva Jinek" in een artikel gebruikt weet je dat je haar alleen maar gratis aandacht en publiciteit geeft.
Nu hij de nederlaag tegen het linkse mediabestel verwerkt heeft is Roos gelukkig weer bezig met de toekomst. Zo laat hij weten aan RTL dat hij bezig is met het oprichten van zijn eigen onlineplatform La Vie Jan Roos. Deze maand gaat hij daarmee van start. Het zal niemand verbazen dat hij daar gaat doen wat hij vroeger (en eigenlijk nog steeds) doet: opiniemaken. Dat zal met blogposts gebeuren, maar natuurlijk zal hij ook vlogs publiceren zoals hij dat tijdens de campagne ook deed. Tegelijkertijd blijft hij natuurlijk voor De Dagelijkse Standaard schrijven. Gelukkig maar, want wij willen Jan echt niet kwijt.
En tegen al die zieligerds die Jan continu belachelijk maken en nog steeds op het lijk van VNL dansen zeg ik maar één ding: overspeel je hand niet. Dat Jan dit keer verslagen is betekent niet dat hij nooit meer iets in de politiek zal doen. Fall seven times and stand up eight.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten