Oppositiepartijen roepen op tot nationale staking tegen Viktor Orbán van Hongarije

Geen categoriejan 08 2019, 21:00
Oppositiepartijen in Hongarije nemen het op tegen Viktor Orbán die volgens hen en hun Europese bondgenoten veel te veel te zeggen heeft. Afgelopen weken waren er in Hongarije demonstraties, maar rustiger dan in Parijs natuurlijk. De hoofdprijs rellen gaat naar de Fransen met het 'Gele hesjes'-act. Maar toch waren er tijdens de demonstraties tegen Orbán ook wel opstootjes in Budapest. Duizenden mensen gingen de straat op en sinds december is de oppositie tegen Orbán gegroeid. Nu roepen oppositiepartijen en vakbonden op tot nationale stakingen!
De aanklacht tegen de regering van Orbán is breed, maar directe aanleiding is een nieuwe wet die de arbeidsrelaties in het land op scherp zet. Ook wel bekend als de 'slavenwet'. De nieuwe wet die Orbán wil doorvoeren zou ertoe kunnen leiden dat werknemers meer overuren gaan maken en daar niet of pas heel laat een vergoeding voor krijgen. Niet meer dan logisch dus dat mensen de straat op gaan wanneer men daar geen belang bij heeft. Want honderden uren werken waarbij betaling achterwege blijft is drie keer niets natuurlijk. Zoiets zou inderdaad als 'slavernij' kunnen doorgaan. Immers verliezen werknemers tijd zonder gecompenseerd te worden.
De nationale acties worden waarschijnlijk gericht op publieke diensten en snelwegen. Blokkeerhongaren dus binnenkort op uw televisie te aanschouwen! Daarmee kan het land natuurlijk lam worden gelegd en dat doet iedereen pijn. Als dat gebeurt moet Orbán ingrijpen of toegeven. Door teveel op de machtspolitiek te spelen en de klachten van de oppositie in zijn land te negeren zit Orbán dus met demonstraties en stakingen in zijn maag. Niet handig en te voorkomen was het zeker geweest. Het was beter om niet altijd zo autoritair te werk te gaan zoals Judith Sargentini adviseerde, maar nee. 'Dit is een nepdemocratie' is een veelgehoorde aanklacht aan het adres van Orbán, maar in welk land niet?
Tijdens die demonstraties viel het geweld mee i.v.m. Parijs, toch werden demonstranten met traangasgranaten beschoten. Er speelt natuurlijk meer. Groepen Hongaren zijn ontevreden over de veranderingen die gewoon worden opgelegd op basis van een absolute meerderheid in het parlement. Fidesz is met 133 van de 199 zetels niet te verslaan bij hoofdelijke stemming. Het democratische systeem van Hongarije staat toe dat wetten legitiem worden doorgevoerd op deze manier, maar zo voelt het natuurlijk niet voor de groepen die worden geraakt door dwingende maatregelen vanuit de staat.
En dat zien we terug in de opiniepeilingen, die suggereren dat Orbán van Hongarije steeds ietjes minder populair is in zijn land. Al gaat het nog niet zo snel want hij staat natuurlijk bekend om zijn legendarische acties tegen massa-immigratie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten