Peiling: D66 blijft terugzakken, terwijl kiezers scepsis tonen over belastinghervorming

Geen categoriejun 14 2015, 9:45
D66 blijft maar langzaamaan zetels prijsgeven, terwijl het electoraat als geheel vraagtekens zet bij het VVD-PvdA-belastingplan.
Deze week in de peilingen van Maurice de Hond geen grote veranderingen. D66 verliest een zetel aan de PvdA, waarmee laatstgenoemde van het recorddieptepunt af komt waar de sociaal-democraten enige weken op gestaan hebben. D66, aan de andere kant, ziet inmiddels het gat oplopen met de VVD tot 8 zetels. Enkele maanden geleden ging D66 nog nek-aan-nek met andere koplopers in de peilingen, maar D66 heeft sindsdien flink aan populariteit ingeboet:
peiling14-6-2015
Verder deze week geen veranderingen.
Maar Maurice de Hond heeft ook gepeild hoe het electoraat denkt over de belastinghervorming die staatssecretaris Wiebes eerder deze week aankondigde. De meningen zijn daar sterk over verdeeld: zo is 28% van de PvdA-achterban helemaal niet zo overtuigd van de noodzaak om ons huidige stelsel op de schop te gooien. Een mening waarin ook 31% van de SP zich kan vinden.
Specifieker ingaand op het plan - om lagere lasten op arbeid in te wisselen voor een btw-verhoging, vindt men juist aan de rechterkant veel verzet. Meerderheden van CDA- en D66-kiezers vinden dit geen goed plan, en slechts een heel kleine meerderheid van VVD'ers.
Wanneer we kijken naar de vraag van welke van de twee coalitiepartijen het meest kan realiseren in de belastinghervorming, is men daar wel eensgezind over: bijna 50% zegt dat dit de VVD. Aanhangers van de coalitiepartij PvdA hebben nog wel het minste vertrouwen van allemaal in de PvdA-waardigheid van het plan; slechts 4% denkt dat 'voornamelijk de PvdA' goed naar voren zal komen uit het uiteindelijke akkoord.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten