Slavernijverleden Nederland herdacht, Nederland moet excuses maken van NiNsee

Slavernijverleden Nederland herdacht, Nederland moet excuses maken van NiNsee

In Amsterdam is vanmiddag ons pikzwarte slavernijverleden herdacht.

Bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam hebben honderden mensen vanmiddag het einde van de slavernij herdacht. Iedere Nederlander heeft op de basisschool en het voortgezet onderwijs les gekregen in het vak Geschiedenis. Een vast onderdeel van dat vak is traditioneel het 'slavernijverleden.' Vanochtend schreef De Dagelijkse Standaard al over het plan van de linkse partijen om een 'Slavernijmuseum' op te richten. Nu is dat helemaal niet verkeerd, je leert immers van de fouten uit het verleden en eigen fouten zijn doorgaans snel vergeten dus een museum zou prima zijn. Nu is het zo dat het koloniale verleden van Nederland vooral een zaak is tussen Nederland en de voormalige koloniën.

Toch is het onderwerp 'slavernij' een heel aantrekkelijk onderwerp voor sommige groepen om een lading aandacht voor een bepaalde problematiek naar zich toe te trekken.

Staat DENK ook wel eens stil bij de slavernij die op dit moment nog steeds voorkomt? Of zoals deze twitteraar het verwoordt:

In het artikel van de Telegraaf komt Antoin Deul aan het woord, die ook sprak op de herdenking:

Volgens Antoin Deul, directeur van NiNsee (Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis), zijn de sporen van de slavernij nog overal om ons heen. Hij pleitte in zijn toespraak voor een land waar iedereen gelijke kansen heeft en voor een land „dat excuses aanbiedt voor vierhonderd jaar slavernij en koloniaal verleden en de slachtoffers compenseert.”

Maar Antoin, Nederland heeft toch al oprecht spijt betuigd over zijn slavernijverleden? En welke sporen van slavernij vind ik om mij heen? Volgens mij is het heel anders. Er zijn vreselijke dingen gebeurd. Slavernij is echt een zwarte bladzijde in onze geschiedenis. In 1863 is de slavernij afgeschaft.

Beste Antoin, zou je er niet beter aan doen om te focussen op de toekomst? Vanuit een heden waarin slavernij door Nederland niet meer bedreven wordt en waar de nakomelingen van onze slaven altijd op ons kunnen rekenen? Want ik ken ze niet, Nederlanders die een ander nog steeds als slaaf zien.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties