Tijdens staakt-het-vuren: 'pro-Russische rebellen houden zich in'

Geen categoriefeb 15 2015, 8:00
Het zal mij benieuwen voor hoelang nog.
Levert het (voor Nederland nadelige) bestand in Oost-Oekraïne iets op? Sinds vannacht (lokale tijd) geldt er een staakt-het-vuren tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische rebellen die, gesteund door Vladimir Poetin, al maanden proberen de macht over te nemen. Vooralsnog lijkt het erop dat het staakt-het-vuren overeind blijft, hoewel zowel het Oekraïense leger als de pro-Russische rebellen (en Russen in het gebied) beweren dat de andere partij zich niet houdt aan de regels:
Volgens een rebellenleider nam het Oekraïense leger de separatisten onder vuur bij de plaatsen Debaltseve en Horlivka. De nationale veiligheidsraad van Oekraïne meldde juist dat de wapenstilstand in de eerste negentig minuten werd geschonden door de rebellen. Er zijn geen grote gevechten gemeld in Oost-Oekraïne sinds de wapenstilstand van kracht werd.
De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft al zijn troepen het bevel gegeven te stoppen met de aanvallen. Hij heeft ook met president Barack Obama gesproken, en Obama heeft ook nog gebeld met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Ze lijken erbovenop te zitten en zich echt zorgen te maken over de situatie in Oost-Oekraïne. Maar of ze écht begrijpen wat er op het spel staat?
Het lijkt fantastisch dat er nu een staakt-het-vuren is bereikt en dat de partijen er zich nog aan houden ook, maar hoelang blijft het nog relatief rustig in die gebieden? De rebellen hebben lak aan het staakt-het-vuren: "We'll kill them all." Dat is niet slechts stoere taal. Poetin kan op ieder moment besluiten om verder op te rukken in Oekraïne. Westerse leiders zullen gewillig meebuigen, zoals ze ook gewillig meebogen voor de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Peace for our time... Dat zou desastreus zijn.
Poetin moet nu voor zichzelf besluiten: hoe slap zijn de wereldleiders van nu precies? Hoe kan ik ze zo manipuleren dat ze niks tegen mij beginnen terwijl ik steeds meer gebieden toevoegen aan Rusland? Als de westerse wereldleiders daadkrachtig zouden optreden, zou geen haar op het hoofd van Poetin eraan denken om nog verder te gaan. Helaas, we hebben nu alleen maar wereldleiders die stuk voor stuk een kopie van Neville Chamberlain zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten