Journalist Arnold Karskens: 'Ik daag NOS voor de rechter op drie punten!'

Geen categoriefeb 20 2019, 21:00
De zelfbenoemde volksjournalist Arnold Karskens heeft zijn 'NOS zwartboek' volgeschreven met voorbeelden van opzettelijke 'manipulatie van nieuwsberichten' en heeft laten weten nu klaar te zijn voor een proces tegen de NOS! In een gesprek tijdens de tv-show van Jensen geeft hij uitleg waarom het nodig is dat er 'een weerwoord komt'. Jensen was uiterst nieuwsgierig en 'zeer benieuwd naar de uitkomst'.
Ondanks dat het goed is dat er meer aandacht komt voor de effecten van framing op de journalistieke werken die nieuwsconsumenten lezen, lijkt een rechtszaak tegen de NOS wel een overdreven middel. De ontvankelijkheid voor de aanklachten is ook twijfelachtig. Simpelweg omdat het bewijzen van opzettelijke manipulatie niet te doen is. Wellicht schiet je raak, maar het is waarschijnlijk dat de kogels niet het doel zullen treffen.
De rechtszaak van Karskens moet dan ook niet worden gezien als een zaak waarin hij zijn gelijk wil halen, maar als een zaak waarover gerapporteerd wordt in de media. Bekendheid dus voor het fenomeen! Dat laatste zou een uiterst sterke zet zijn van Karskens. Daarmee komt vanzelf meer bekendheid voor de problemen die hij in zijn zwartboek signaleert. Op de beelden is te zien hoe Karskens de NOS wil aanklagen op drie punten.
Volgens hem behandelt de nieuwsorganisatie niet iedereen gelijk en discrimineren ze. Tevens is hij van mening dat de NOS gemeenschapsgelden misbruikt om politiek vooringenomen berichten te verspreiden aan het Nederlandse publiek. Zoals het er nu naar uitziet lijkt de kans groot dat de NOS komend jaar flink onder vuur komt te liggen. Niet alleen vanwege de rechtszaak van Karskens of de 'Gele hesjes', maar simpelweg omdat het maatschappelijk bewustzijn hierover zich als een inktvlek over het land zal verspreiden.
En dat laatste is iets waar ik natuurlijk op hoop. Niet om het vertrouwen in de media volledig te gronde te richten, maar simpelweg om de feiten op een rijtje te krijgen en meer aandacht voor de impact van massamedia op de publieke opinie te generen. Dat laatste is hard nodig, want als nieuwsconsumenten zich bewust zijn van die impact moeten media als de NOS en ook wijzelf beter ons best doen.
En daar wordt uiteindelijk iedereen beter van. Ten minste, dat hopen we dan maar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten