Wilders voelt hete adem van Rutte: PVV heeft nog maar één zetel voorsprong op VVD in nieuwste peiling

Geen categoriefeb 16 2017, 21:31
In de nieuwste peiling van Ipsos is de PVV nog maar nipt de grootste partij. Maakt de VVD een inhaalslag?
Het is een slechte week voor de PVV. Alle peilingen van de afgelopen dagen gaven aan dat de partij van Geert Wilders zetels verliest, terwijl de VVD juist stijgt. In één peiling is de VVD zelfs de grootste partij. De nieuwste peiling van Ipsos, de Politieke Barometer, brengt iets beter nieuws: de PVV is in deze peiling nog steeds de grootste partij, maar het verschil met de VVD is miniem.
[caption id="attachment_159762" align="aligncenter" width="1024"]Politieke Barometer Politieke Barometer[/caption]
De reden lijkt vrij duidelijk: de VVD is deze week volledig begonnen met de campagne. Facebook staat vol met reclame voor de partij van Mark Rutte, terwijl de PVV nog weinig van zich laat horen. Wilders zal dit weekend de PVV-campagne officieel aftrappen in Spijkenisse, waar hij op straat folders zal uitdelen. Maar om echt op te kunnen boksen tegen de gelikte campagne van de VVD zal de PVV toch echt met meer moeten komen dan alleen folderen in Spijkenisse. De PVV spreekt veel mensen aan die normaal gesproken niet gaan stemmen. Om die kiezers ditmaal wél naar de stembus te krijgen, moet de PVV eigenlijk in elke stad folders uitdelen en aanwezig zijn.
Wilders moet dan ook elke kans aangrijpen om zijn kiezers te bereiken. Helaas voor de PVV lijkt het erop dat hij momenteel kansen laat liggen. Zo zal Wilders als enige lijsttrekker niet aanwezig zijn bij het Debat van het Zuiden, dat wordt uitgezonden op de regionale zenders van Brabant en Limburg. Dit zijn precies de regio's waar heel veel PVV-stemmers wonen. In 2010 werd in Brabant en Limburg massaal PVV gestemd, waardoor Wilders met 24 zetels in de Tweede Kamer kwam. In 2012 verruilden veel mensen de PVV voor de VVD – de PVV haalde dat jaar maar 15 zetels.
Wellicht heeft Wilders een zeer goede reden om het debat te skippen. Het lijkt er echter op dat hij belangrijke kansen laat liggen en niet het initiatief neemt. Op die manier wordt het lastig om te winnen van de uitgekiende VVD-campagne – en het enorme campagnebudget van de VVD. Als Wilders niet oppast, krijgen we straks gewoon wéér Mark Rutte als premier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten