frits bosch column

-Frits Bosch- 'Lagarde en Von der Leyen lachen Kampioen Bestaanszekerheid Omtzigt uit'

Opinienov 18 2023, 10:30
We vragen ons verbijsterd af hoe het komt dat Pieter Omtzigt in korte tijd zó immens populair is geworden. Nog niet zo heel lang geleden werd hij door het CDA bij het oud vuil gezet en was het voor hem ‘functie elders’.
Het antwoord laat zich raden: “it’s the economy stupid”! De burger wil graag weten wat de politici doen met hun belastinggeld. Dat is de basis. De laatste tijd wordt het leven steeds duurder door de inflatie. De prijzen stijgen door het plafond. De werkdruk neemt toe en de lonen stijgen te weinig. Steeds meer mensen zitten krap bij kas en steeds meer mensen moeten naar de voedselbank. Het profiel van Pieter Omtzigt past uitstekend bij die behoefte. Het draait om de vraag naar bestaanszekerheid en hij lijkt daar prima antwoord op te geven.
Omtzigt heeft met de Toeslagenaffaire bewezen het goed met burgers voor te hebben en de onderste steen boven te krijgen. Zijn verhaal over een nieuw sociaal contract en zijn boek daarover gaat burgers totaal boven de pet. Belangrijker is echter dat hij integer over komt. Het feit dat hij waarschijnlijk geen premier wil worden deert de kiezer niet. Integendeel, het is een bewijs dat hij niet op macht uit is maar het land en haar burgers wil dienen.
Prachtig! Ondertussen weet niemand wie er in het torentje gaat zitten. Is dat belangrijk? Kunnen we zonder MP doen? In mijn optiek heeft onze huidige MP weinig goed gedaan. Je kunt dan de MP missen als kiespijn. Omtzigt zegt terecht “verwacht niet teveel van ons!” De burger verwacht echter megaveel van hem.
Hopelijk leidt het niet tot een burn out bij Omtzigt. FVD en PVV uitsluiten is ondemocratisch en onverstandig. Hoe wil je over rechts zonder belangrijke rechtse partijen? Ga er tenminste mee praten. Omtzigt neemt het risico dat het land onbestuurbaar wordt.
Dan PVDA/GL. Timmermans zit precies met het verkeerde verhaal. Alles wat hij wil kost de burger geld, bestaanszekerheid. D66 idem. Warmtepompen, zonnepanelen, stikstof, climate change, 280.000 windmolens op de Noordzee, het kost allemaal bakken met geld en daar zitten burgers niet op te wachten.
Het is aandoenlijk om te zien hoe deze partijen als een haas bijsturen naar ‘bestaanszekerheid’ om niet buiten de boot te vallen. Het komt gekunsteld over. Bovendien komt klasse 3 morbide obese Frans Timmermans niet goed over als hij het over bestaanszekerheid heeft. Hij lijkt een miskoop.
It’s the economy stupid: daar hoort de EU nadrukkelijk bij. Ik heb ik in mijn vorige bijdragen over de grote rol van de ECB bij het oplopen van de inflatie er op willen duiden dat de onbesproken joker van ‘bestaanszekerheid’ in Frankfurt zit. Er is geen enkele politicus die er één woord aan wijdt. Wat er in de EU bekokstoofd wordt bepaalt steeds meer onze bestaanszekerheid.
Eurobonds, digitale euro, bankenunie, schuldenberg, rente manipulatie. Het wordt nog belangrijker dat er een bindend referendum komt. De kampioen bestaanszekerheid Omtzigt wijdt er geen woord aan. Toch wordt onze bestaanszekerheid ook door ongekozen lieden in Brussel en Frankfurt bepaald. De dames Ursula von der Leyen en Christine Lagarde zijn de lachende derde!
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kakfaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten