frits

-Frits Bosch- PMT, ABP, BPF Bouw, PfzW, PME: belangen deelnemers worden geschaad

Opiniemrt 28 , 12:00
Ondernemingspensioenfondsen zijn er amper meer. Op instigatie van DNB zijn ze opgeruimd en ondergebracht bij de bedrijfstak fondsen, die megagroot zijn. Vele deelnemers zijn van hun beleggingsresultaten afhankelijk. Zij mogen er van uitgaan dat deze fondsen in hun belang optimale resultaten behalen. Mispoes!
Uit een onderzoek van Sijp Bartlema, een ex topanalist van Shell Pensioenfonds, hij heeft 24 jaar aldaar gewerkt, blijkt dat de rendementen van deze fondsen over de periode 2008-2023 fors onder de maat is. Maar nu komt het: de fondsen presenteren het te doen alsof ze prima prima zijn, ABP: “wij leveren prima toegevoegde waarde.” In de tijd dat ik deze fondsen tegen het licht hield over een eerdere 20 jaarsperiode waren de resultaten ook al achterblijvend. Ze hebben er blijkbaar niets van geleerd. Bartlema constateert dat over de onderzochte periode de ‘opportunity loss” van de vijf fondsen 200 miljard bedraagt. Ik herhaal: 200 miljard euro. Dat is dus geld wat deelnemers niet krijgen. De 5 fondsen falen voor de zogenaamde performance toets en Z score. Bartlema constateert de fondsen 23% achterblijven bij de benchmark. Bartlema: “ze beleggen in rariteiten - private equity - die wel goed zijn voor diversificatie, maar niet voor goede beleggingsresultaten.” Hij zegt dat het tijd wordt dat de verplichtstelling wordt opgeheven en deelnemers hun fonds kunnen kiezen of individueel beleggen. Want dit zijn structurele prutsers, dat zegt hij niet maar dat zeg ik.
Maar nu komt de klap op de vuurpijl. Deze vijf fondsen met een belegd vermogen van 900 miljard, verklaren ‘miljarden’ te willen steken in energietransitie. “We willen graag meer betekenen en geld steken in energietransitie”. Er zijn veertig initiatieven waarvoor de overheid een beroep doet bij deze fondsen. Veel gekker moet het niet worden! De focus staat blijkbaar niet op het zo goed mogelijk renderen voor deelnemers maar voldoen aan linkse hobby’s. Mijn inhoudelijke vragen worden niet beantwoord door ABP. Je wordt gewoon genegeerd door deze lieden. De communicatie is hosanna. Het is de allerhoogste tijd dat ze uit hun functie worden gezet. Dit kan zo niet langer.
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten