frits

-Frits Bosch- Is Henri Bontenbal een kansrijke politicus?

Opinie25 mrt , 21:00

Laten we de focus eens leggen bij Henri Bontenbal, fractievoorzitter van het CDA. Hij is een nieuw en fris gezicht in het politieke spel dus alle reden om hem eens in het zonnetje te zetten. De vraag is of hij kansrijk is. Laat ik u mijn mening meteen maar verklappen: Neen.

Henri Bontenbal heeft een aantal zaken die in zijn voordeel spreken. Hij is jong (42 jaar), hij ziet er goed uit, hij is redelijk welbespraakt, hij heeft natuurkunde gestudeerd (dat is weer eens wat anders dan rechten of politiek) en hij is zeer godvruchtig want jij is Nederlands Hervormd en gaat regelmatig naar de kerk, “maar ik heb een katholiek hart.” Dat is allemaal schitterend! In zijn nadeel spreekt dat hij voordat hij de politiek inging enkel in “duurzaamheid” functies actief is geweest. Sinds 2006 heeft hij besloten niet meer te vliegen. Dat is op zich prima maar het duidt op een eenduidige levenshouding: duurzaam christelijk. Daarmee breek je geen potten in politiek Den Haag.

Hij is als fractievoorzitter komen boven drijven door het afhaken van vele van zijn partijgenoten, waaronder de flop Wopke Hoekstra. Bij de verkiezingen van 22 november 2023 behaalde het CDA onder de leiding van Bontenbal een schamele vijf zetels. Er is niets over van de ooit zo trotse CDA, wat voorheen een bepalende partij was in de Nederlandse politiek. Bontenbal zegt dat het bij het CDA aan visie heeft ontbroken. Heeft hij een sprankelende visie? Ik kan het helaas niet ontdekken. Hij heeft in zijn laatste speech vooral ingezet op Europa en Europese waarden. Eureka! Zitten we op nog meer soevereiniteitsoverdracht te wachten? Driewerf neen! Europese waarden bestaan niet, dat is traditionele BS die msm ons probeert wijs te maken. Ieder land heeft eigen waarden, maar nogmaals Europese waarden kennen wij niet. Uitbreiding van de EU wensen wij niet. Overigens heeft het CDA voorheen vraagtekens gezet bij het bestaan van de euro. Blijkbaar ziet Bontenbal dat anders. Enig economisch inzicht kan men hem niet verwijten. Weet hij een obligatie van een aandeel te onderscheiden? Hij zou dus minister van financiën kunnen worden in dit land…

Bontenbal schuift graag aan bij praatprogramma’s en doet dan zijn woordje waarvan we de inhoudsloze visie inmiddels kennen. Standaard verklaart hij “niet in een kabinet met de PVV te gaan zitten.” Bontenbal begrijpt blijkbaar niet dat de bordjes inmiddels zijn verhangen. Hij wil nog steeds een cordon sanitaire voor de PVV, maar hij zet het CDA daarmee zelf in het cordon sanitaire. Bontenbal plaatst het CDA in de hoek van de overige Kartelpartijen, elitair. Dat zijn de partijen die hun kiezers zoeken bij de derde en kleinste groep, namelijk de hoogopgeleiden, de gezalfden, de moreel superieuren, de intellectuelen die weten hoe Nederland er uit moet zien, de ideologisch bevlogenen, de moreel exhibitionisten, de elite, het establishment die een dodelijke afkeer hebben van het “klootjesvolk”, de achtergeblevenen, de rechtsradicalen, de extreem rechtsen, de hard rechtsen, de xenofoben, de fascisten (vide Erik van Muiswinkel). Die laatste groep is wel de grootste kiezersgroep en als je ooit potten wilt breken zul je daarop gedegen moeten inzetten met een glasheldere visie.

Het CDA was traditioneel sterk onder de boeren. Die groep heeft het CDA hardhandig buiten de deur gezet, Bontenbal: “het CDA is geen plattelandspartij.” Was dat handig? Dat lijkt niet het geval. Hij schopt de boeren hier keihard op de schenen. Waarom was dat nodig? Want dat was alweer een niet onbelangrijke kiezersgroep minder. In de politiek dien je enige strategie te vertonen en dat ontbreekt er bij het CDA nog steeds aan. Ik sluit niet uit dat Bontenbal met zijn praatjes een paar zetels wint. Het CDA blijft een diep tragische partij. Het is het toonbeeld hoe het christendom ons land verlaten heeft. Dat vind ik inderdaad treurig omdat het christendom een belangrijk onderdeel is van hoe wij autochtonen denken en wie wij zijn. De afbraak van ons christen zijn loopt paralel aan de afbraak van onze cultuur en de opkomst van islam alhier. Aanschuiven bij het Kartel betekent dat het CDA geen eigen geluid heeft, niet herkenbaar is en kansloos is.

Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten