frits

-Frits Bosch- Is Rob Jetten een kansrijke politicus?

Opiniemrt 27 , 14:00
Rob Jetten is sinds ruim twee jaar een bekende verschijning in het Nederlandse politieke landschap. Sinds januari 2023 is hij minister van Klimaat en Energie en sinds augustus 2023 is hij partijleider voor D66. De vraag is of de heer Jetten een kansrijk politicus is.
Rob Jetten groeide op in Uden en heeft bestuurskunde gestudeerd aan de Radboud universiteit, alwaar ik ook een aantal jaren gedoceerd heb. Het is een leuke uni, vooral als je marxistisch geïndoctrineerd wilt worden. Jetten treedt in de voetsporen van Sigrid Kaag, zoals bekend een groot debacle. Slechter dan zij is niet mogelijk en in dat opzicht doet hij het niet verkeerd naar mijn mening. 28 miljard voor 0,000038 graden temperatuur reductie is natuurlijk geen sterk verhaal. Daar win je geen verkiezingen mee. En zo geschiede: D66 stortte ineen. Zijn we daar verbaasd over? Neen. D66 heeft niet anders dan een extreem erratisch verloop gekend van verkiezingsuitslagen. Diverse keren is overwogen de partij op te heffen. Dat begon al met Hans van Mierlo. Hij wilde een nieuwe politieke bestuurswijze, het moest anders, met onder andere gekozen burgemeesters. Dol op Europapa. Het werd het “tafelzilver” van D66 genoemd, dat verkocht werd. Het was luchtfietserij gebleken. Van Mierlo kwam, overwon en verloor. Toen kwam TerLouw, hij wilde een nieuwe politieke bestuurswijze, het moest anders. TerLouw zag er integer en kansrijk uit. Hij noemde zijn partij het Redelijk Alternatief. Hij kwam, overwon en verloor. Hij staat nog steeds te huilebalken aan de zijlijn over klimaatverandering en gelukkig te wezen met zijn nieuwe vlam. Toen kwam Alexander Pechtold, hij zag er integer en kansrijk uit, keurige man, maar hij was een nietszeggende figuur die vooral zijn pijlen op Geert Wilders richtte maar zelf van achteren niet wist dat hij van voren leefde. Het flatje in Scheveningen-affaire. Hij doet nu iets vaags met rijlessen. Vervolgens kwam Sigrid Kaag, ze wilde een nieuwe bestuurscultuur, het moest anders. Ze zag er integer en kansrijk uit. Dansen op de tafel kon ze goed! Ze kwam, overwon en verloor. Ze gaat nu de Palestijnen helpen en gelukkig wezen met haar Arabische man met wie ze haar Arabisch kan ophalen. Lekker over de globe vliegen en internationaal weer relevant wezen! Luchtvervuiling waar Bontenbal niet blij mee is. Dat lijkt een logisch vervolg van haar glorieuze ministerschap van Financiën. En nu dus Rob Jetten.
Als we de historie van D66 overzien dan is het één en al treurigheid. Telkens wordt de Nederlandse bevolking een worst voorgehouden van “Nu weten we het! Eureka! We moeten het anders doen! Wij weten hoe! Volg ons dan komt het goed!” Het meest stupide is dat een belangrijk deel van de Nederlandse bevolking daar intrapt. “Wie zijn die mensen?” Die mensen zijn de elite, de hoogopgeleiden, de mensen die moreel superieur zijn, de mensen die weten hoe het land bestuurd moet worden. Het moet anders. Ze stinken en in met al hun kennis en betweterigheid. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ooit op TerLouw heb gestemd. Ik dacht: “Terlouw ziet er integer en kansrijk uit. Het is een redelijk alternatief.” Dom, dom, dom. Jeugdzonde. D66 heeft door de jaren heen ons helemaal niets gebracht. Enkel treurigheid. Deze partij past bescheidenheid en excuses voor de voortdurende voor de gekhouderij van de Nederlandse bevolking. Naar Multatuli: “Stik in stikstof en verdwijn!”
Rob Jetten heeft verklaard dat partijgenoten, die Nederland vooruit willen helpen door deel te nemen aan het extra parlementaire kabinet, geroyeerd worden. Dit vanwege de PVV. Dat vind ik niet sterk. Wat een arrogantie. Waarom zo’n cordon sanitaire? D66 mag blij zijn als acht zetels gehaald worden gesteund door die suffe hoogopgeleiden. PVV zweeft rond 50 zetels, zo niet meer. D66 zet zichzelf in het cordon sanitaire. Een partij die zich enkel richt op hoogopgeleiden slaat geen deuk in een pakje boter.
Rob Jetten heeft een prima voorkomen en is goed gebekt. Hij is van de herenliefde en daar is niets mis mee. Maar waarom daarmee zo te koop lopen met foto’s van zij geliefde publiceren? Dat is nergens voor nodig en wat mij betreft storend. Dat hoort een integer politicus niet te doen naar mijn mening. Tot slot een antwoord op de vraag of Jetten een kansrijk politicus is: neen.
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten