1. Home
  2. -Frits Bosch- "U heeft onvoldoende klimaatbewustzijn. Klimaatplannen worden doorgezet, want wij weten wat goed voor u is en voor de wereld"
frits bosch column

-Frits Bosch- "U heeft onvoldoende klimaatbewustzijn. Klimaatplannen worden doorgezet, want wij weten wat goed voor u is en voor de wereld"

Opinie09 aug 2023, 10:30
Een meerderheid Amerikanen keurt president Joe Biden’s aanpak van klimaatverandering af. Uit een peiling van Washington Post University of Mariland bleek dat de regering-Biden moeite heeft om het bewustzijn van haar klimaatmaatregelen te vergroten. Zevenenvijftig procent van de respondenten zei dat ze de manier waarop de president omgaat met klimaatverandering afkeuren.
De bevindingen komen nadat klimaatgroepen de president hebben gesteund, maar hem ertoe aanzetten agressievere maatregelen te nemen te midden van stijgende temperaturen en extreem weer deze zomer. Een belangrijk punt voor de regering-Biden is de Inflation Reduction Act, een belangrijke wet op de klimaatverandering en de gezondheidszorg die in augustus 2022 door de president werd ondertekend en die bijna 369 miljard dollar omvat om de klimaatverandering aan te pakken. Minder dan 30% van de respondenten van de peiling zei dat ze veel wisten van de Act, maar slechts vier op de tien respondenten zei dat ze de vele klimaatprikkels goedkeurden. De peiling benadrukt de worsteling van de Biden-campagne bij het communiceren van de prestaties van het Witte Huis van de president. Ondanks de peilingen over klimaatverandering blijft Biden de duidelijke koploper voor de Democratische nominatie in de presidentiële race, met een ruime voorsprong op zijn tegenstanders Marianne Williamson en Robert F. Kennedy Jr. De peiling werd gehouden tussen 13 en 23 juli en vertegenwoordigt een steekproef van 1.404 volwassenen. Resultaten hebben een foutmarge van plus of min 3,5 procentpunten. Biden zal zijn klimaatplannen doorzetten ondanks de afkeuring van burgers.
Is er in Nederland ook zo’n worsteling over het klimaatbewustzijn? Het kostte ruim dertig jaar om de uitstoot van broeikasgassen met zo'n 30 procent te verminderen. Maar het uiteindelijke doel blijkt met de huidige maatregelen niet haalbaar: er moet nog ten minste 25 procent af. En dat in zeven jaar. Volgens Klimaatminister Rob Jetten ziet Nederland er dan veel groener uit. NOS Nieuws: “De vervuiler moet (meer) gaan betalen voor zijn uitstoot, is de basisgedachte. Jetten: "Een belangrijke randvoorwaarde is rechtvaardigheid. Klimaatbeleid moet voor iedereen werken. Voor de grootste klappen trekken we extra geld uit: kwetsbare wijken met slechte huizen gaan we sneller verduurzamen en met de woningcoöperaties zorgen we voor zonnepanelen op huurwoningen." De maatregelen zijn vooral gericht op een reductie van de CO2-uitstoot in de industrie, de mobiliteit en bij de elektriciteitsopwekking. Aan de pomp worden benzine en diesel duurder, door een verplichte bijmenging van bio-brandstof. Alles om klimaatverandering tegen te gaan en de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden, en bij voorkeur 1.5 graden Celsius. Het geld, 28 miljard euro, komt uit het klimaat- en transitiefonds van 35 miljard euro. Daarmee moet Nederland de komende decennia "koploper in Europa zijn bij het tegengaan van de opwarming van de aarde", zo schreef de coalitie in het regeerakkoord. Jetten: "Nederland heeft lang achteraan gehobbeld. We waren het vieste jongetje van de klas. We moeten nu tempo maken. Nederland wordt een samenleving met groene energie van eigen bodem en met industrie die vooroploopt. Wereldwijd draagt Nederland 0,5 procent bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot. Dat is in graden temperatuurstijging niet uit te drukken. Dat Nederland zoveel wil doen aan reductie, terwijl China en India de ene na de andere kolencentrale openen, moeten we zien als een verplichting. Ook onze handtekening staat onder het Klimaatakkoord van Parijs. Wij moeten als welvarend land voorop lopen. Laten we die koppositie pakken voor een gezondere wereld.” Komt Jetten terug om zijn plannen uit te voeren?
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard begrijpen we dat de Tweede Kamerverkiezingen 2023 de belangrijkste verkiezingen van ons leven zijn. Daarom zetten we ons in om de linkse globalisten te ontmaskeren en te verslaan. Maar daar hebben we jouw hulp bij nodig! Doneer nu aan DDS, steun ons via BackMe, en strijd zij aan zij met ons in deze culturele en politieke oorlog!
In de Voorjaarsnota van Financiën is aangegeven dat het begrotingstekort on 2025 oploopt naar 3% en daarna door stijgt. De 3% is de bovenste grens volgende de EU, maar er geen EU land dat zich hier aan houdt. De Nederlandse staatsschuld ligt onder de grens van 60% onder het bnp, dus er is financieringsruimte voor plannen van politieke partijen. Die plannen zijn uiteraard afhankelijk van welk kabinet we krijgen. Er zal weinig aandrang zijn om te bezuinigen want er is financiële ruimte. Waar gaan de wensen naar uit? Geld voor climate change, onderwijs, woningbouw, immigratie, milieu, opschaling elektriciteitsnet, zorg. Ik heb al eerder aangegeven dat veel van deze wensen niet met elkaar sporen. Welk kabinet gaat proberen ze toch in één doosje te krijgen? Of komt er net als in de VS een onderzoek onder burgers over uitgaven voor climate change waaruit blijkt dat we de mega grote uitgaven daarvoor niet zien zitten waarna hiervan wordt afgezien? Als het een kabinet Timmermans wordt lijkt dat niet waarschijnlijk: “we doen het voor ons aller bestwil en van de wereld.” Zullen de klimaatplannen net als in de VS ‘gewoon’ worden doorgezet? Gaan eens werken aan uw klimaatbewustzijn!
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten