-Frits Bosch- 'Woke kapitalisme is hol, hypocriet en schadelijk'

-Frits Bosch- 'Woke kapitalisme is hol, hypocriet en schadelijk'

Opinieaug 23, 13:13
Het World Economic Forum, WEF, had voor Klaus Schwab dit jaar een triomf moeten zijn: weg met neoliberaal beleid, lang leve stakeholder kapitalisme, kapitalisme voor alle belanghebbenden, duurzaam ESG kapitalisme, woke kapitalisme. Schwab’s opzet is dat een links elitaire elite gaat bepalen wat goed is voor de samenleving.
Het loopt anders dan Schwab voor ogen had.Tesla topman Elon Musk bestempelt criteria voor duurzaam ondernemen als zwendel. Tariq Fancy, ex-hoofd duurzaam beleggen bij Blackrock, noemt ESG beleggen “een gevaarlijk placebo”. Activisten in de VS brengen op jaarvergaderingen van aandeelhouders recordaantallen proteststemmen bijeen om ESG criteria en stakeholderkapitalisme te bestempelen als ‘hol, schadelijk en hypocriet’.
Een belangengroep in de VS heeft in Californië een rechtbank overgehaald om twee wetten tegen te houden die diversiteitsquota moeten opleggen aan raden van bestuur. Tijdens jaarvergaderingen zijn tal van ceo’s, van Goldman Sachs tot Facebook, door aandeelhoudersgroepen onder druk gezet vanwege liefdadigheidsdonaties en rassengelijkheidsbeleid. Free Enterprise Project wil het Amerikaanse bedrijfsleven behoeden voor de “socialistische fundamenten van woke”. In Californië begint de victorie!
Dit is voor het eerst dat woke serieuze tegenwerking krijgt in het Amerikaanse bedrijfsleven. In Europa is het nog niet zo ver. Hier kan woke naar hartelust ravotten. Maar de dagen van woke zijn geteld. Er komt een einde aan de woke ziekte, een levensgevaarlijk virus die onze samenleving ernstig bedreigt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten