shutterstock 146371016

Het is weer zover: het MKB wordt wéér een klap toegebracht door het alcohol hatende kabinet

Opinieokt 16 2023, 19:00
Het lijkt wel of Den Haag compleet de weg kwijt is. Alsof de regering liever haar eigen burgers en ondernemers in de steek laat, dan pragmatisch nadenken over weloverwogen beslissingen. Een accijnsverhoging van maar liefst 16 procent op alcohol? Het klinkt als een verhaal uit een slecht geschreven boek, maar het is de bittere realiteit.
Onze grenswinkels zien de donkere wolken al hangen. En wie kan hen dat kwalijk nemen? Waarom zou Jan met de pet voor de hoofdprijs een fles wodka of whisky kopen in Nederland, als hij dezelfde fles een paar kilometer verderop in Duitsland voor 7 tot 8 euro minder kan krijgen?
Het tragische is dat deze accijnsverhoging meer is dan alleen een pijnlijke prik voor de alcoholindustrie. Aeilke Muthert, slijter in het Groningse Musselkanaal, slaat de spijker op zijn kop: deze verhoging raakt de hele middenstand. De lokale bakker, de slager, de restauranthouder, allemaal zullen ze de pijn voelen wanneer klanten massaal de grens over trekken voor hun boodschappen.
Wat me opvalt aan de visie van Den Haag is de schijnheiligheid. Terwijl de regering met de ene hand beweert aandacht te hebben voor de regio, slaat ze met de andere hand onze hardwerkende ondernemers in het gezicht. De lege portemonnee van de winkelier is blijkbaar een acceptabele prijs voor een vleugje idealisme vanuit de ivoren toren.
En dan is er nog het zorgwekkende aspect van illegale handel. Wanneer je een product te duur maakt, duw je mensen bijna de criminele wereld in. Het is een recept voor problemen waarvan de gevolgen niet te overzien zijn. Wat voor signaal geven we af aan onze jeugd, als een dagje de grens oversteken om drank in te slaan normaal wordt? En hoe lang duurt het voordat dit dagje uitmondt in grotere, gevaarlijkere criminele activiteiten... want ja, als je dit soort domme maatregelen neemt, dan krijg je natuurlijk ook een grotere zwarte handel.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS strijden we voor ons MKB. Maar daar hebben we jouw steun bij nodig. Want het kartel doet er alles aan ons te beschadigen. Steun ons daarom actief. Doneer aan DDS via BackMe en help ons deze strijd te winnen - elke dag weer.
Nu begrijp ik dat we alles dat "zwart" is tegenwoordig geweldig moeten vinden, maar in dit specifieke geval
Afsluitend, de vraag is niet óf deze accijnsverhoging slecht is voor Nederland, maar hóe slecht? Het knettergekke Kabinet Rutte IV is overduidelijk van zins om het MKB nóg verder te verzwakken. Het is werkelijk gestoord. Maar het is helaas ook waar Nederlanders steeds weer voor stemmen.
Wordt dit dan eindelijk anders op 22 november?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten