mark jongeneel dagelijkse standaard column

-Mark Jongeneel- Het is tijd voor een realitycheck, Israël kan zich niet langer blindstaren op bescherming van de Amerikanen

Opiniemrt 04, 14:00
Terwijl de wereld toekijkt, blijft het onmiskenbaar duidelijk: Joe Biden en zijn Democratische handlangers zijn geen bondgenoten van Israël. Het is een bittere pil die de Joodse staat moet slikken, maar het is een realiteit die niet langer genegeerd kan worden. De voortdurende afstand die de Democraten en president Joe Biden nemen van het rechtse Israël, onder het mom van een 'tweestatenoplossing', onthult een diepgewortelde vijandigheid niet alleen tegen Benjamin Netanyahu, maar tegen de veiligheid en soevereiniteit van Israël zelf.
De recente uitspraken van Biden, waarin hij de Israëlische regering als 'ongelooflijk conservatief' bestempelt en Netanyahus regering bekritiseert voor haar religieus-nationalistische koers, zijn niets minder dan een verkapte aanval op de Israëlische staat. Dit, terwijl hij de Arabische gemeenschap in Michigan paait, toont aan dat Biden meer geïnteresseerd is in politieke spelletjes en het behagen van zijn linkse basis dan in het waarborgen van de veiligheid van de enige democratie in het Midden-Oosten.
Het is hoog tijd dat Israël inziet dat het vertrouwen op de VS - of beter gezegd, op de Democraten, die hun partij hebben laten infiltreren door antisemieten - een riskante gok is die hun veiligheid in gevaar brengt. De schaamteloze benoeming van figuren als Ilhan Omar en Rashida Tlaib, bekend om hun anti-Israëlische sentimenten, tot invloedrijke posities binnen de Democratische Partij, spreekt boekdelen. Het is een duidelijk signaal dat Israël zijn eigen koers moet varen, onafhankelijk van een buitenlandse macht die steeds vijandiger lijkt te staan tegenover haar bestaansrecht.
De Joodse staat moet zichzelf versterken, zowel militair als politiek, en allianties aangaan met landen die haar soevereiniteit en veiligheid echt respecteren. Het is tijd om de rug te rechten tegen de ongerechtvaardigde kritiek en te staan voor wat rechtvaardig is. Israël heeft het recht om zichzelf te verdedigen en moet nooit aarzelen om dit recht uit te oefenen, ongeacht de politieke consequenties of de kritiek van zogenaamde 'bondgenoten' als Biden.
In de huidige geopolitieke arena, waar de Democraten openlijk flirten met antisemitisme en Israël in de steek laten, moet de Joodse staat zich niet blindstaren op hulp van buitenaf. Het is tijd voor Israël om zijn eigen koers te varen, voor de veiligheid van haar inwoners en voor de toekomst van de Joodse staat. Zo niet dan lust Iran ze rauw. Ze kunnen dan nog voor meer onaangename verrassingen komen te staan. Ze kunnen hierbij niet wachten totdat Trump weer als president van de VS wordt gekozen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten