Paul Cliteur door Niels Wenstedt ANP

-Paul Cliteur- “Kindertjes die worden aangevallen omdat ze blank zijn”

Opinieokt 30 2022, 20:20
Ik ben het net verschenen Safaria Eurabia: op zoek naar het nieuwe kalifaat van Arthur van Amerongen aan het lezen en dat gaat veel langzamer dan ik gewoon ben.
Niet dat het boek niet goed is. Het is fantastisch.
Niet dat het te moeilijk is. Het is glashelder geschreven en gaat over een problematiek die mij zeer vertrouwd is.
Het gaat zo langzaam, omdat ik het boek soms even moet wegleggen om iets te overdenken. Ook om hard te lachen en na te genieten van een passage die ik heb gelezen. Safari Eurabia is een geweldig boek, net als zijn voorgangers Brussel: Eurabia (2008) en Brussel: Eurabia, deel 1 en 2 (2015). Zo trof mij ook deze passage:
In mijn rugzakje heb ik een boek van Ed Husain: Among the Mosques. A Journey Across Muslim Brittain. Het kwam vorig jaar uit en is bijzonder alarmerend. Ed Husain, ex-salafist en gerenommeerd academicus, beschrijft een Engeland dat precies past in het plaatje van Eurabia: no-go area’s voor blanken (nir vir moslems), kindertjes die worden aangevallen omdat ze blank zijn, hele wijken waar Talibanoïden een waar schrikbewind voeren en vrouwen die de deur niet uit mogen en nog net geen zweepslagen krijgen van de shariapolitie als ze dat wel doen (p. 109).
Het ging mij om de passage “kindertjes die worden aangevallen omdat ze blank zijn”. Dus witten (ik doe even politiek correct, heb even geen zin in de discussie over wit/blank) die worden aangevallen alleen maar vanwege hun huidskleur.
Komt dat voor? Dat zal toch niet? Aan de andere kant: Van Amerongen schrijft dat niet zomaar, toch?
Het bracht mij op de verklaring van de NPO van 25 oktober jongsleden waarin men aankondigt aan de omroep Ongehoord Nederland (ON!) opnieuw een sanctie te willen opleggen. Als reden voert men een uitzending van Ongehoord Nieuws op van 15 september 2022, “waarin zonder context filmpjes werden getoond van zwarte mensen die witte mensen in elkaar slaan.”
Bij de NPO heeft dit pijn gedaan. Zwarte jonge mannen die op witte mensen inslaan. Zomaar. Dan had men bij de NPO kunnen denken: waarom hebben we dit soort beelden nooit gezien bij onze andere omroepen dan ON? Gaat het hier soms om een taboe dat de andere omroepen bewust mijden? Hoe kan het dat al die kritische journalisten in ons bestel hier kennelijk met een brede boog omheen zijn gelopen? Pijnlijk dat nu uitgerekend een omroep die nauwelijks een half jaar oud is dit aan de orde stelt.
Maar zo denkt men dus niet bij de NPO. Bij de NPO wordt men kwaad als men iets ziet dat buiten het patroon valt. De suggestie van de gehele uitzending van 15 september (waar ik het genoegen had aan tafel te hebben gezeten) was dat racisme verwerpelijk is en dat het bij alle bevolkingsgroepen voorkomt. De NPO is dat onwelgevallig. Dus verwijt men “gebrek aan context”.
(Artikel gaat verder onder de oproep onze App te downloaden) Goed nieuws! De Dagelijkse Standaard heeft tegenwoordig een eigen App! Download onze app voor Android of voor iPhone en blijf de hele dag op de hoogste van het laatste échte nieuws en de nieuwste hard rechtse opinies. En als je de app gedownload hebt, laat dan even een review achter alsjeblieft. Het betekent een hoop voor ons!
De NPO verklaart: “In vervolg op de eerste sanctie die de NPO op 5 juli heeft opgelegd vanwege schending van de Journalistieke Code NPO door ON!, is de NPO nu van plan om een tweede sanctie op te leggen.”
Wie de Journalistieke Code NPO schendt, is de NPO zelf. Wie de Mediawet schendt, is het huidige bestuur van de NPO. Wat men onder “samenwerking” verstaat, is je conformeren aan een beleid waarin alle omroepen precies hetzelfde moeten laten zien. Naar de wereld moeten gaan kijken met precies dezelfde oogkleppen.
Heer, verlos ons van deze mensen. Herstel Diversiteit & Inclusie zoals U dat bedoeld had.
Paul Cliteur is de auteur van Diversiteit en kwaliteit van het Nederlands omroepbestel: een commentaar op het rapport van de Ombudsman over ON! (2022): https://ap.lc/5AkdR
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten