Aantal huishoudens met geldproblemen stijgt: 'Als energiecontract eindigt, komt de afrekening'

Aantal huishoudens met geldproblemen stijgt: 'Als energiecontract eindigt, komt de afrekening'

Het aantal huishoudens dat maandelijks te weinig betaalt voor energie wordt geschat op 800.000. Dat betekent dat die mensen aan het eind van hun contract een fikse afrekening krijgen, die ze in veel gevallen waarschijnlijk niet zomaar kunnen betalen.

Het Nibud, energiebedrijven en de Nederlandse Vereniging voor Schuldhulpverlening (NVVK) zien dat steeds meer mensen er voor kiezen om minder per maand te betalen voor hun energie, meldt RTL Nieuws. De uiteindelijke rekening kan dan een nekslag voor ze zijn.

En precies daar maken zij zich druk om, want het aantal mensen dat dan 'ineens' in de problemen komt loopt straks fors op. Energiebedrijven proberen nog zo coulant mogelijk te doen, maar dat kan natuurlijk niet meer als de prijzen maar blijven stijgen.

Het is dus hartstikke noodzakelijk dat de overheid maatregelen gaat treffen om dit tegen te gaan. En daar zit natuurlijk ook een probleem, want dit kabinet ziet zo geen oplossingen. Zij schuiven het probleem liever door naar werkgevers en willen dat zij de salarissen van werknemers gaan verhogen. Maar veel bedrijven kunnen dat waarschijnlijk niet eens, omdat zij nog een inhaalslag te maken hebben na de coronacrisis.

Misschien toch maar eens de belastingen omlaag doen? Bezuinigen op consultants, onderzoeksbureaus en communicatiepersoneel? Of misschien toch maar de 'klimaat- en stikstofmiljarden' aanboren, aangezien er nú een groot en acuut probleem is? Het kabinet heeft op korte termijn geen oplossingen en geen enkele maatregel kan zomaar worden genomen. Maar ze vinden het wel heel rot, dat dan weer wel...

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het vervelende voor Nederlandse burgers is dat die passieve houding van het kabinet er juist voor zorgt dat de problemen zich uitbreiden en opstapelen. Daardoor kost de uiteindelijke oplossing van het probleem juist alleen maar méér geld. Maar goed, we zullen wel weer rustig tot Prinsjesdag moeten afwachten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties