9314082207 aedcf73c06 c

Effecten hoge inflatie (ruim 11 procent) nu al zichtbaar in koopgedrag

Binnenlandjul 29 2022, 16:27
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt de inflatie voor Nederland uit op 11,6 procent voor de maand juli, gebaseerd op de Europese rekenmethode. Supermarkten merken de effecten er al van in het koopgedrag van consumenten: er wordt minder gekocht en vooral minder vlees gegeten.
Supermarkten zien vooral dat er minder A-merken en meer huismerken worden gekocht. Lidl en Aldi zien meer consumenten hun kant uitkomen. Onderzoeksbureau IRI beschrijft dit als 'de eerste signalen van downtrading', meldt RTL Nieuws.
Nu gaat het voor de consument nog vooral om 'de broekriem wat strakker aantrekken', maar er is geen teken dat de inflatie wordt ingeperkt. En als de inflatie zo hoog blijft of zelfs nog verder stijgt (de EU zat er voor Nederland flink naast), dan worden de problemen bij veel mensen alleen maar erger.
Die problemen kunnen overigens vrij snel flink verergeren, omdat er steeds minder luxeproducten en -diensten worden gekocht. Gaan mensen bijvoorbeeld veel minder vaak het restaurant in, en die sector heeft al de nodige klappen gehad, dan voltrekt zich in rap tempo een economische ramp.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het is om die reden dat Jerome Powell van de Amerikaanse Federal Reserve Bank veel moeite deed om het maar niet te hebben over een recessie. Daar was wat hem betreft geen sprake van, hoewel hij wéér de rente met 0,75 procentpunt verhoogde. De eerste keer dat de Federal Reserve dat deed noemden ze het zelf 'uitzonderlijk hoog'. Nu is het praktisch de norm en zijn de effecten ervan later pas zichtbaar. De dag na die bekendmaking van de renteverhoging bleek het bruto binnenlands productcijfer negatief uit te zijn gevallen. De kans dat er een (wereldwijde) recessie aankomt is dus behoorlijk groot, áls het al niet al zover is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten