shutterstock 1533483293

Nóg meer verdeeldheid onder boeren: LTO krijgt ook felle kritiek vanuit eigen kring

Politiekjul 29 2022, 18:34
De grootste ondernemers- en werkgeversorganisatie voor boeren en tuinbouwers in Nederland, LTO, krijgt niet alleen felle kritiek van de radicalere boerenorganisaties zoals Farmers Defence Force (FDF). Boeren uit eigen kring zijn het ook niet eens met de politieke manoeuvre van LTO om het gesprek met 'kabinetsbemiddelaar' Johan Remkes aan te gaan.
Farmers Defence Force noemt wat LTO doet "verraad". De boerenorganisaties zouden namelijk samen één blok vormen, maar lijken nu te worden verdeeld. Boeren die lid zijn van LTO blijken dat óók zo te zien, meldt De Telegraaf.
Op zich is er natuurlijk niks mis mee om 'gewoon' eens te gaan praten met Remkes en te peilen in hoeverre het kabinet bereid is iets aan de stikstofplannen te wijzigen. Maar hoe het kabinet zich tot nu toe heeft opgesteld, maakt dat veel boeren het vertrouwen in zo'n gesprek kwijt zijn.
Het is namelijk niet ondenkbaar dat het gesprek nergens toe leidt en het kabinet doodleuk gaat zeggen dat de boeren niet mee wilden bewegen. Of ze beweren dat er wel geluisterd is, maar dat de plannen toch ongewijzigd blijven. Met een beetje pech (en daar zorgt het kabinet wel voor) worden de boeren weer afgeschilderd als de boosdoeners.
Maar wat nóg erger zou zijn, en die kans is ook reëel, is dat LTO straks afspraken gaat maken namelijk álle boeren. Zo'n afspraak mondt natuurlijk uit in een 'water bij de wijn'-overeenkomst, met vrij weinig 'wijn' voor de boeren. 'Dit hebben we nu eenmaal besloten, het is niet anders', wordt er dan gezegd. En de boeren die niet mee willen werken (FDF en andere boerenorganisaties) hebben dan hun kans op inspraak gehad, vindt het kabinet.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Boeren moeten zorgen dat ze daadwerkelijk één blok (blijven) vormen en LTO desnoods afstoten. Dat kan vrij makkelijk door de LTO-boeren te overtuigen dat hun organisatie niet het beste met hen voor heeft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten