51882222994 dee6ba797f c

Kabinet wil werkgevers op laten draaien voor tegengaan koopkrachtverlies

Politiekaug 16 2022, 15:00
Het kabinet vindt het allemaal heel sneu en vervelend dat veel Nederlanders last hebben van de inflatie en de hoge energieprijzen. Maar voor een oplossing, zoals belastingverlagingen, hoef je niet bij ze aan te kloppen. Werkgevers moeten de salarissen maar verhogen, vinden ministers.
Minister Van Gennip van Sociale Zaken zegt dat er ruimte is om de salarissen te verhogen, net als minister Kaag van Financiën, die zegt (via de NOS): "Hogere lonen zijn een structurele oplossing. Niet alles kan van de overheid komen."
Voor een kabinet dat beweert de problemen in de samenleving goed in de smiezen te hebben, is er toch behoorlijk wat onwil. Vanuit de overheid kan er volgens hen maar weinig worden gedaan en iedere maatregel die de financieel kwetsbaren zou helpen, is weer 'lastig'. En in het geval van belastingverlagingen is natuurlijk vrijwel alles onmogelijk!
Nee, laten we dan vooral kijken naar werkgevers om de salarissen te verhogen. Dan vangt de overheid meer belasting (op loon), maken bedrijven minder winst en houdt de werkende Nederlander misschien iets meer over.
Het is overigens maar de vraag of deze maatregel echt gaat helpen. Het is namelijk niet ondenkbaar dat bedrijven de prijzen voor hun producten en diensten verder omhoog krikken, aangezien werkend Nederland weer meer te besteden heeft. En dat helpt natuurlijk ook om de extra kosten van de hogere salarissen weer te dekken. Mensen die echter géén werk hebben, zijn echt de pineut. Hun koopkracht blijft op het huidige niveau, of verslechtert als gevolg van deze maatregel.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het is echt weer een gevalletje van verantwoordelijkheid en regie ontlopen. Het kabinet hoeft hierdoor niets te doen en als bedrijven niet uit zichzelf de salarissen verhogen, dan kan het kabinet hen aanwijzen als de hebberige boosdoeners. Alles om er maar niet voor te hoeven zorgen dat de overheid zelf eens wat minder inkomsten krijgt. Al die pr-adviseurs en consultants moeten ook in crisistijd toch ergens van betaald worden!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten