20211103 tweede kamer coronadebat 115

AIVD en Volkskrant lanceren kort voor Eerste Kamerverkiezingen Rusland-aanval op FVD

Politiekfeb 23 2023, 12:30
De AIVD heeft in samenwerking met de Volkskrant vandaag een lafhartige aanval gelanceerd op Forum voor Democratie. De inlichtingendienst, die zich buiten de werking van onze democratie zou moeten houden, heeft namelijk gelekt aan de linkse kartelkrant dat Thierry Baudet hoegenaamd "geïnformeerd" zou zijn in 2020 dat één vrouw  "rond" FVD ook contacten zou hebben met Rusland. En ze zou geld hebben aangenomen. Mogelijk. Misschien. Dat is verder niet onderzocht. Maar het kon!
Vandaag publiceert de Volkskrant een artikel dat zogenaamd gebaseerd is op 'onderzoeksjournalistiek.' Dit houdt in dat een journalist maanden onderzoek verricht en dan tot een enorm spraakmakend verhaal komt. 
Alleen is er een probleem. Nederlandse kranten doen al heel lang niet meer aan onderzoeksjournalistiek. Als ze met een verhaal komen over zo'n onderwerp, dan betekent het dat iemand op een plek van macht informatie lékt - vrijwel altijd met het doel om een tegenstander zwart te maken en te verzwakken.
Afijn, dat is de achtergrond. Nu het artikel zelf. Dat artikel van de Volkskrant is ontstellend zwak geschreven. Ze hebben over het bezoek van de toenmalige AIVD-baas aan Thierry Baudet, in de Tweede Kamer, om hem te "waarschuwen" voor mogelijke Russische beïnvloeding. Volgens de AIVD en de Volkskrant (maar ik herhaal mezelf) was er namelijk een vrouw (identiteit niet bekend, ook niet bij Baudet) die mogelijk geld had aangenomen van de Russen en die ook "rond zou hangen" bij FVD.
Erik Akerboom, de AIVD-bobo in kwestie, zou Baudet hierover geïnformeerd hebben.
Maar Baudet had daar niets mee gedaan, klaagt de Volkskrant nu uit naam van de AIVD! Vreselijk! Sterker nog, sinds die periode zou FVD alleen maar meer "pro-Rusland" geworden zijn. Zo heeft Baudet onder meer gezegd dat het de NAVO is die bewust heeft aangestuurd op het Oekraïneconflict door onbeperkt uit te breiden naar het oosten - dit in tegenspraak met de beloftes die Rusland gemaakt zijn door Amerika.
Voor de rest ontkent "een bron ook dat er in 2020 is vastgesteld dat er een financiële connectie is tussen FVD en Rusland." Met andere woorden, het gaat werkelijk om één vrouwtje die in 2020 mogelijk iets met de Russen deed. Maar zelfs over die vrouw stelt de Volkskrant nu dat "niet bekend" is wat er met haar gebeurd is. (Opvallend, trouwens: in 2020 vond de afscheiding plaats van JA21. Je vraagt je dus af waar die vrouw naartoe is gegaan in die tijd)
Natuurlijk veegt Baudet geheel terecht de vloer aan met deze gekkigheid. Volgens hem de waarschuwing van Akerboom in 2020 feitelijk "een politieke daad." Daarbij is het opmerkelijk dat Akerboom geen enkel detail heeft gegeven tijdens hun gesprek. "Of er is een serieuze dreiging en dan moet je me dat vertellen, of je moet het gewoon laten," aldus Baudet. "Toen ik om verduidelijking vroeg, kreeg ik die niet. Het was hol."
Dit is hoe de AIVD dus dit heeft afgehandeld. Er was zogenaamd een vrouw die "rondhing" bij FVD, en die mógelijk contacten met Rusland had. Dat zou dan wijzen op "Russische beïnvloeding." Als Baudet dan om details vraagt - om wie gaat het, hoe zit het precies, wat is de dreiging, op welke manier zal ze de boel proberen te beïnvloeden? - krijgt hij nul op het rekest.
Hij kan dus helemaal niets met de 'informatie' van Akerboom.
Maar dat was de bedoeling ook helemaal niet. Zoals hij terecht zegt was dit overduidelijk een politieke daad. Een aanval. Of eigenlijk: een opzetje. Want nu, met de Provinciale Statenverkiezingen en dus de Eerste Kamerverkiezingen die voor de deur staan, wordt dit 'opeens' gelekt (door de AIVD natuurlijk: dit kan werkelijk nergens anders vandaan komen) aan de Volkskrant. Die krant pakt groots en beschuldigt Baudet heimelijk van het zijn van een Russische spion - gebaseerd op een verhaal dat, als je het goed leest, duidelijk maakt dat er helemaal niets aan de hand is of was.
En dan. Tja. Dan maakt de Volkskrant het nog bonter. Want kijk eens naar de afsluitende zinnen van het artikel:

Tips over Russische beïnvloeding? Mail naar [email protected]

Wal-ge-lijk. Zoals Joost Niemoller logischerwijze stelt op Twitter is dat laatste deel het definitieve bewijs dat de Volkskrant een heksenjacht wil op FVD'ers.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Baudet voegt daar zelf nog aan toe: "Het is ook zó belachelijk allemaal. Zo kinderlijk. Terwijl zíˆj continu de briefings uit het Pentagon kritiekloos 1-op-1 overnemen. Pot verwijt de ketel. Stelletje oorlogshitsers.

Het is ook zó belachelijk allemaal. Zo kinderlijk. Terwijl zíj continu de briefings uit het Pentagon kritiekloos 1-op-1 overnemen. Pot verwijt de ketel. Stelletje oorlogshitsers.

Joost Niemoller
Joost Niemoller
@JoostNiemoller

"Tips over Russische beïnvloeding? Mail naar [email protected]" Waar is zo'n krant mee bezig? Met een heksenjacht. Je leest zo'n stuk door. Er staat niets concreets in. volkskrant.nl/nieuws-achterg…

776
Reply
Dat is inderdaad precies wat er gaande is. 'Amerika is goed,' en dus laten Nederlandse politici en ministers zich openlijk (en niet zo openlijk) beïnvloeden door de Amerikaanse inlichtingendiensten (die de meest vreselijke dingen gedaan hebben in hun bestaan). Maar Rusland? Tja, dat is 'slecht.' Dus als je zelfs maar iemand kent die mogelijk, misschien, wie weet?, iets met Rusland te maken kán hebben, nou, dan ben je GEVAARLIJK!
Het is een grof schandaal wat hier gebeurt. Al helemaal omdat een blinde nog ziet dat onze eigen inlichtingendienst(en) en de kartelmedia die artikel bewust nu plaatsen, kort voor de verkiezingen, en kort nadat Baudet een bijzonder goede speech gaf in het parlement over de idiote oorlogshitserij in Oekraïne (en ook vanuit Nederland).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten