dijsselbloem

Baantjescarrousel in actie: Eindhoven ruilt VVD-burgemeester in voor Jeroen Dijsselbloem (PvdA)

Politiekjul 19 2022, 17:00
Het is weer een ouderwetse stoelendans binnen de contreien van het partijkartel, nu oud-minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) officieel is voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Eindhoven. Hij wordt de opvolger van VVD-burgemeester John Jorritsma, die op 12 september afscheid neemt.
Dijsselbloem moet officieel nog worden benoemd door de minister van Binnenlandse Zaken, maar Hanke Bruins Slot (CDA) zal daar vast niet moeilijk over doen. Eindhoven heeft een coalitie in de gemeenteraad die bestaat uit GroenLinks (9 zetels), CDA (6 zetels), PvdA (5 zetels) en D66 (5 zetels). GroenLinks en de PvdA, die landelijk toch al ambities hebben om te fuseren, zullen in Eindhoven prima in hun nopjes zijn met een PvdA-burgemeester als Dijsselbloem.
Jeroen Dijsselbloem hobbelt vrolijk van de ene naar de andere politieke functie. Tijdens kabinet Rutte-II was hij de minister van Financiën. Als demissionair minister van Financiën maakte Dijsselbloem vlak voor de beëdiging van kabinet Rutte-III bekend dat hij de politiek zou verlaten.
Hij was toen ook al voorzitter van de Eurogroep en werd in de eerste maanden van mei 2019 ook nog voorzitter van allerlei andere leuke clubjes, zoals de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de Vereniging Natuurmonumenten en de raad van toezicht van Wageningen University & Research. In de zomer van datzelfde jaar kon er ook nog wel een voorzitterschap af bij het Internationaal Monetair Fonds, maar daar was de rest van Europa het niet mee eens. Een jaar later klopte hij aan bij het toezichtsorgaan van het Centraal Planbureau. En zo zijn er daarna nog een paar voorzitterschappen aan hem toebedeeld bij commissies en fondsen.
En nu mag de man burgemeester worden van Eindhoven, meldt het AD, gezellig! De PvdA staat qua burgemeestersposten nog altijd op plek 3 met binnenkort 56 burgemeesters, achter het CDA (89) en de VVD (93 (-1)). D66 heeft met 22 burgemeestersposten minder dan de helft van de PvdA.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
GroenLinks heeft er maar 9, de SGP 8, de ChristenUnie 6, de SP 1 en de resterende 33 posten van de 316 in totaal vielen in mei 2022 nog onder 'overig' of 'geen/niet bekend'. Al met al niet slecht voor een partijtje dat nog hooguit 12 zetels scoort in de peilingen en uit angst voor politieke irrelevantie neigt naar een fusie met GroenLinks.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten