dh 00161

Baudet feliciteert Wilders met megawinst: "Heel bijzonder, laten we een rechte regering vormen!"

Politieknov 23 2023, 10:20
Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet heeft Geert Wilders zojuist van harte gefeliciteerd met zijn gigantische verkiezingsoverwinning bij de Tweede Kamerverkiezingen 2023 die gisteren plaatsvonden. "Een uitzonderlijk goed resultaat," noemt Baudet het terecht, en "heel bijzonder." Ook geeft Baudat aan te hopen dat er eindelijk een "rechtse regering" komt. Als FVD daar ook een bijdrage aan kan leveren "dan zullen we dat vanzelfsprekend graag doen."
Gisteren was een geweldige avond voor de PVV. De partij heeft de verkiezingen gewonnen met in totaal 37 of mogelijk zelfs 38 zetels (ze zijn nog niet klaar met tellen). Het is een ongekend resultaat voor een niet-traditionele partij. De PVV heeft de concurrentie werkelijk vernietigd.
Die groei is ten koste gegaan van meerdere partijen, waaronder, helaas, FVD. Uit kiezersonderzoek blijkt dat 7% van de PVV-stemmers afkomstig zijn van FVD. Dat komt neer op zo'n 2,5 zetel. Waren die mensen niet overgelopen, dan had FVD dus 'gewoon' een stuk of 6 zetels gehaald dit keer.
Maar dat mocht dus niet zo zijn. Veel mensen lieten zich meeslepen met de race om de grootste partij van het land.

Baudet: rechtse regering!

Thierry Baudet heeft gisteravond en vannacht rust gepakt en heeft zojuist gereageerd op de verkiezingsuitslag. Dat doet hij op X in een langere tweet, waarin hij vertelt over zijn visie op het resultaat van FVD zelf en natuurlijk op de zege van de PVV.
"Felicitaties voor Geert Wilders," schrijft Baudet, "een uitzonderlijk goed resultaat! Heel bijzonder. Laten we hopen dat het lukt om een rechtse regering te vormen. Mochten wij daar op een of andere manier aan kunnen bijdragen, dan zullen we dat vanzelfsprekend graag doen."
Maar FVD gaat nu niet bij de pakken neerzitten. "Verder gaan we natuurlijk door met ons werk in de Kamer en daarbuiten," legt Baudet uit. "We blijven geloven in onze missie en in de unieke maatschappelijke, metapolitieke, culturele en bottom-up aanpak van onze partij. We beschouwen deze tegenvallende uitslag voor ons dan ook eerder als momentopname die het gevolg was van een 'strijd om de grootste,' dan als algemeen teken van vertrouwensverlies van kiezers in Forum voor Democratie."
Daarop bedankt hij alle mensen die hard hebben meegewerkt aan de campagne én de 250.000 kiezers of daaromtrent die op FVD hebben gestemd. "Het was een eer en genoegen om het hele land door te mogen gaan en jullie te ontmoeten in cafés, in zalen, onderweg, te land, ter zee en in de lucht," zegt de FVD-leider die afsluit met: "En nu: aan de slag!"
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS wisten we dat dit de belangrijkste verkiezingen van ons lezen zouden worden. Nou, Nederlanders hebben dat ook begrepen! Nu is het zaak om door te pakken en Nederland te veranderen. Denk jij daar net zo over? Steun DDS dan! Doneer aan DDS en help ons het mediakartel aan te pakken en pal te staan voor ons mooie land!
Uit de kiezersgesprekken én uit veel tweets en zelfs reacties op websites (als op DDS) blijkt inderdaad dat een deel van de normaal heel trouwe FVD-achterban dit keer is overgestapt naar de PVV in een poging om die partij de grootste laten maken. Dat dit feitelijk extreem onhandig is geweest - de PVV had die 2 zetels extra niet nodig, maar voor FVD waren ze wel van ongekend grote waarde geweest - doet daar helaas niets aan af.
Maar Baudets reactie is dus ook hoopvol en positief. FVD wil doorgaan en ziet mogelijk zelfs kansen op een rechtse regering. Is daar inderdaad ruimte voor? En kán het zo zijn dat een partij als FVD daar bij betrokken wordt? Het is nu aan Wilders, als leider van de grote winnaar, om dat voor elkaar te boksen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten