shutterstock 1229072281

BIJ1 wil EU-grensbewakingsorganisatie Frontex afschaffen en "solidair asielbeleid"

Politiekokt 22 2021, 19:00
BIJ1, de partij van Sylvana Simons, grijpt het nieuws over de 'pushbacks' van migranten aan om een politiek standpunt te maken. Zij willen dat EU-grensbewakingsorganisatie Frontex wordt afgeschaft. Ook willen ze een "solidair asielbeleid" in EU-verband.
https://twitter.com/PolitiekBIJ1/status/1451568528235147282
Bij een onderwerp als asielbeleid kan de politieke partij BIJ1 het niet laten om direct in de emotie te schieten. Helemaal geen grensbewakingsorganisatie hebben zou betekenen dat individuele EU-lidstaten het heft volledig in eigen handen zouden nemen. Prima als ze dat zelf redden, maar in de meeste gevallen is dat niet zo. Het volledig afschaffen van Frontex zou betekenen dat sommige landen compleet aan hun lot over worden gelaten.
Maar het meest naïeve van BIJ1 is nog wel het standpunt over "solidair asielbeleid". Het in EU-verband creëren van "toegankelijke en veilige vluchtroutes" lost het probleem namelijk niet op. Het zorgt ervoor dat asielzoekers niet meer hun leven hoeven te wagen, ja, maar dan zitten we er mee.
Het probleem is namelijk dat asielzoekers in de meeste gevallen niet meer terugkeren naar hun eigen land als hun asielverzoek wordt afgewezen. En de asielzoekers die een verblijfstatus hebben gekregen kunnen nergens terecht, in het geval van Nederland dan. Zo'n "veilige vluchtroute" doet dus eigenlijk niets anders dan de poorten wagenwijd openzetten.
Dat zou allemaal niet zo'n probleem zijn als we alleen échte vluchtelingen op die manier binnen zouden laten, zolang we ook kunnen garanderen dat ze fatsoenlijk integreren en mee kunnen doen in de maatschappij. Dat lukt echter niet (voldoende). EU-lidstaten zouden eigenlijk eerst de grenzen moeten sluiten voor immigranten en hun asielbeleid op orde moeten krijgen. Even geen immigratie. Dan kijken wie er geïntegreerd kunnen worden en wie niet. Daarna hoeveel er eventueel nog bij zouden kunnen en dán pas weer mensen toe gaan laten.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Helaas bekijken linkse partijen het vraagstuk haast uitsluitend vanuit een morele plicht, terwijl rechtse partijen buigen voor de economische voordelen die bedrijven genieten door immigratie. De burger en de immigrant zijn echter de dupe.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten