screenshot 2023 03 04 at 074409

Boodschappencrisis en wooncrisis: Wilders haalt uit naar regering

Politiekmaa 04 2023, 8:09
In het verkiezingsdebat bij Radio 1 heeft Geert Wilders gisteravond keihard uitgehaald naar het kabinet vanwege het rampzalige beleid dat ertoe geleid heeft dat gewone Nederlanders niet eens meer een dak boven hun hoofd of boodschappen kunnen betalen. "Het is voor het eerst in mijn leven," zei Wilders, dat hij dit soort dingen ziet. Het partijkartel, ging hij verder, "moet zich kapotschamen."
Wilders kreeg van de twee NPO-presentatoren/schreeuwfestijnleiders (want wat was het erg he, dat 'debat'?) de mogelijkheid niet om iets te zeggen over de armoede in Nederland; met de wooncrisis én de boodschappencrisis in één. 'Boodschappencrisis?' Hoor ik u vragen. Ja, een boodschappencrisis. Want zo kunnen we het toch wel noemen nu hele horden Nederlanders met pijn in de maag naar de supermarkt gaan omdat alles zo duur is.
Maar Wilders vond het helemaal niet interessant dat hij het woord niet kréég; hij nám het gewoon (heel goed, professioneel gedaan). "Ik wil toch even mijn verhaal geven, u geeft iedereen een beurt," zei Wilders, dus hij wilde er ook één. Simpel.
Daarop zei Wilders dat de regeringscoalitie "zich moet kapotschamen." Want "voor het eerst dat ik leef, dat ik meemaak dat basisbeginselen - het hebben van een huis, een dak boven je hoofd, een volle boodschappentas, en het zorgen dat je tas verwarmd wordt - dat die voor mensen niet meer bereikbaar zijn."
"Eén op de drie mensen met een modaal inkomen en twee op de drie mensen met een minimuminkomen - dat is dus tussen de 20.000 en 40.000 euro - kunnen hun rekeningen niet meer betalen." Het is natuurlijk een totaal onacceptabele en zelfs mensonterende situatie. Want vergis je niet; mensen die hun rekening niet meer kunnen betalen zitten de hele dag door diep in de stress. Het hebben van een miljoen op je bankrekening maakt je niet gelukkig. Maar het niet kunnen betalen van je rekeningen maakt veel mensen wel degelijk ongelukkig.
Vervolgens zei Wilders dat hij onlangs een man van 83 man ontmoette die een AOW heeft een "een klein aanvullend pensioen." Die man zei tegen Wilders dat hij, als hij zijn vaste lasten betaalt, "nog maar 100 euro overheeft voor boodschappen."
"Die meneer zei tegen mij: Meneer Wilders, je kunt in dit land beter asielzoeker zijn.' Dan krijg je alles gratis, dan krijg je een gratis woning, gratis verwarming, gratis boodschappen, gratis eten, en als je mag blijven krijg je ook nog een gratis woning bij voorrang," somde Wilders boos op.
"Hoe kan het dat de VVD, de ChristenUnie miljarden uitgeven aan asielzoekers [vertroetelen] en [tegelijk] onze eigen mensen discrimineren?" stelde de PVV-leider daarop. "Dat moet een keer afgelopen zijn!"
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De cijfers die Wilders gaf verzon hij niet zelf; het waren cijfers van het CBS. En de cijfers werden niet in eerste instantie gegeven door Wilders, maar door de NPO-debatleiders. De rest van de mensen aan tafel - Sophie Hermans, Mirjam Bikker en Jesse Klaver - konden dus moeilijk ontkennen dat ze klopten.
Maar dat maakt ze eigenlijk niet uit. Het is waar wat de hoogbejaarde man zei, en dus ook wat Wilders zo goed verwoorde: het partijkartel maakt zich wél druk om nepvluchtelingen, maar niet om ons eigen volk. Het is dieptriest.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten