20220228 Debat over situatie in Oekraïne Hoekstra 2

CDA-leden bekritiseren leider Wopke Hoekstra: 'Hij schuift verantwoordelijkheid van problemen af op vluchtelingen'

Politiekaug 30 2022, 17:00
Niet alleen bij de ChristenUnie is er kritiek vanuit de achterban op de nieuwe koers van het kabinet wat betreft het asiel- en migratiebeleid. CDA-leider Wopke Hoekstra wordt door de eigen achterban bekritiseerd. Hij zou volgens hen de verantwoordelijkheid van de problemen onterecht afschuiven op vluchtelingen, laten ze weten in een brief aan de partijtop.
CDA-leden zitten niet alleen met de 'stikstofuitspraken' van hun leider in de maag, maar ook met zijn opvatting over immigratie. Hoekstra wil de immigratie terugdringen. Het kabinet heeft recentelijk een nieuwe 'asieldeal' gesloten, waarin onder andere de mogelijkheden voor gezinshereniging behoorlijk worden ingeperkt. Die maatregel is niet alleen juridisch 'discutabel', ook de kiezers van de ChristenUnie en het CDA zetten daar serieuze vraagtekens bij, vooral op morele gronden.
De briefschrijvers vinden vooral dat het kabinet heeft gefaald met het asielbeleid en dat niet de vluchteling als schuldige moet worden aangewezen. "(...) In geen geval kan het falen van opeenvolgende kabinetten er toe leiden dat wij als CDA pleiten voor het weren van mensen die op de vlucht zijn", schrijven zij (via De Telegraaf). Daarbij zijn ze niet perse tegen het opschorten van gezinshereniging, zolang dit maar binnen de Europese regelgeving past. En nou ja, daar past het eigenlijk niet tussen...
Het is een beetje gerommel in de marge, deze kritiek van CDA'ers. Want ja, natuurlijk hebben de afgelopen kabinetten er een potje van gemaakt met het asielbeleid. Maar niemand van die leden vraagt zich af hoe het toch mogelijk is dat vluchtelingen misschien wel vier of meer landen passeren, om uiteindelijk in Nederland asiel aan te kunnen vragen. Dat heeft weinig meer vluchten te maken en alles met rondshoppen voor de beste toekomst. Dat zou vast iedereen doen in zo'n situatie, maar dat maakt het nog niet goed of wenselijk voor Nederland.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het zou beter zijn voor het CDA als ze in zouden zetten op opvang in de regio en naar rato vluchtelingen opvangen (vangt Duitsland vier vluchtelingen op, dan is de vijfde voor ons). En laten we dan ook direct afspreken wat de limiet is. Dat heeft waarschijnlijk meer zin dan blijven volhouden dat de afspraken over asiel gewoon in stand moeten blijven worden gehouden, zoals de briefschrijvers eigenlijk bepleiten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten