de dagelijkse standaard dh 01196

FVD'er Gideon van Meijeren fel tegen censuur-plan Wim Voermans

Politiekjun 19 2023, 21:30
FVD-Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren vindt het onacceptabel dat hoogleraar staatsrecht Wim Voermans wil dat Tweede Kamerdebatten met vertraging uitgezonden worden zodat er censuur gepleegd kan worden. Dit plan is, zegt Van Meijeren, simpelweg in strijd met de Grondwet. Debatten moeten namelijk "openbaar" zijn.
Voermans zegt dat zijn plan noodzakelijk is omdat er steeds vaker dingen gebeuren in Kamerdebatten waar hij en anderen aanstoot aan nemen. Of, dingen die zijn niet "vinden kunnen." Daarom moeten uitzendingen vertraagd worden. Dan kan er snel geknipt en geplakt worden, bijvoorbeeld als een FVD'er of PVV'er iets zegt dat door de censors niet gewaardeerd wordt.
Gideon van Meijeren vindt dit een bijzonder slecht plan. En dat om twee belangrijke redenen; redenen die normaal gesproken toch ook onderschreven zouden moeten worden door een hoogleraar staatsrecht.
De eerste reden is dat "de Grondwet bepaalt dat vergaderingen van de Staten-Generaal openbaar zijn, zodat kiezers hun volksvertegenwoordigers kunnen controleren." Met andere woorden, het is van belang dat kiezers zien wat parlementsleden daar zeggen en doen, zodat zij op hun beurt weten of ze wel of niet goed vertegenwoordigd worden. Als dat niet zo is, moeten ze die parlementsleden namelijk kunnen bestraffen door de volgende keer gewoon niet op ze te stemmen. Maar als ze zien dat deze of gene Kamerlid hun denkbeelden juist heel goed vertegenwoordigt, dat moet dat parlementslid de volgende keer aanspraak kunnen maken op hun stem.
Zijn tweede punt is dat kiezers simpelweg "ook op de hoogte [moeten] kunnen zijn van 'ongepast gedrag'." Daarbij maakt hij duidelijk dat wat Voermans "ongepast gedrag" noemt volgens hem puur en alleen "ongemakkelijke waarheden zijn."

De Grondwet bepaalt dat vergaderingen van de Staten-Generaal openbaar zijn, zodat kiezers hun volksvertegenwoordigers kunnen controleren. Kiezers moeten ook op de hoogte kunnen zijn van 'ongepast gedrag' (lees: 'ongemakkelijke waarheden'). Hier mag niet aan getornd worden. #FVD

NPO Radio 1
NPO Radio 1
@NPORadio1

Hoogleraar staatsrecht @wimjmvoermans stelt bij @ingelichtekring voor om debatten in de Tweede Kamer met een vertraging uit te zenden om beter in te kunnen grijpen bij ongepast gedrag. #goedingelichtekring #tweedekamer #politiek

1.1K
Reply
Van Meijerens conclusie is dat er nooit en te nimmer getornd mag worden aan deze democratische beginselen. Hij verwijst het idee van Voermans daarmee dus linea recta in de prullenbak.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
Wim Voermans kwam eerder al in het nieuws omdat hij de aanval had ingezet op Ongehoord Nederland-presentatrice Raisa Blommestijn. Columnist Frits Bosch noemde Voerman toen een fascist vanwege wat hij als lafhartige aanvallen beschouwde.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten