shutterstock 2279277049

Historische mijlpaal: Meerderheid vrouwen in het Nederlandse kabinet voor het eerst ooit

Politiekjul 19 2023, 18:00
Een historische mijlpaal voor Nederland: voor het eerst in de parlementaire geschiedenis zal er een meerderheid van vrouwen in het kabinet zijn. Met de voorgenomen beëdiging van VVD-Kamerlid Mariëlle Paul als minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs telt het demissionaire kabinet maar liefst elf vrouwelijke ministers en vier vrouwelijke staatssecretarissen, op een totaal van 29 bewindspersonen.
Deze ontwikkeling plaatst Nederland in een selecte groep van landen waarin vrouwen de meerderheid vormen in de regering. Volgens cijfers van de Verenigde Naties waren er op 1 januari van dit jaar wereldwijd slechts dertien landen met een overwegend vrouwelijke regering. Landen als Spanje, Frankrijk, Rwanda, Canada, Colombia en Albanië bevinden zich onder deze voorhoede. Een dergelijke gelijkwaardige vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek is zeker niet vanzelfsprekend, aangezien het gemiddelde percentage vrouwelijke bewindspersonen in regeringen wereldwijd nog altijd onder de 25% ligt.
De huidige demissionaire regering onder leiding van premier Rutte heeft bij haar aantreden reeds de meeste vrouwelijke politici ooit in de Nederlandse geschiedenis verwelkomd. Dit was een uitgesproken speerpunt van premier Rutte, en de komst van Mariëlle Paul als opvolger van de afgetreden minister Wiersma, zorgt ervoor dat de balans nu positief doorslaat voor vrouwen in de regering. Devika Partiman, oprichter van de stichting Stem op een Vrouw, beschouwt dit als een positief teken zegt zij tegen de NOS.
Steun DDS op BackMe en help DDS door te gaan met deze strijd - en er zelf een schepje bovenop te doen. Laat je emailadres achter bij je donatie en je krijgt ook, hop, gratis en voor niets onze dagelijks SubStack-column in je inbox (soms zelfs twee of drie per dag).
Meer vrouwen in de politiek juichen wij altijd toe. Alleen gaat het dan wel om kwaliteit in plaats van kwantiteit. Als het aan D66 ligt worden vrouwen voorgetrokken omdat ze vrouw zijn. Vrouwen met een kleurtje krijgen dan ook nog een voorkeursbehandeling. D66 zal dus met Mariëlle Paul wel in haar nopjes zijn. Hopelijk is ze wel om competenties minister geworden. Dat zullen we snel genoeg merken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten