cora van nieuwenhuizen

Minister beslist met smileys en knipogen over kapotmaken boeren

Politiekapr 18 2022, 18:00
Een walgelijke gang van zaken: In 2021 meldden hoge ambtenaren en toenmalig minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen elkaar "met smileys en knipogen" dat ze boeren hadden geïnformeerd over dat ze zouden worden uitgekocht en dat hun boerderijen zouden worden gesloopt vanwege een snelweg.
Het Rijk wilde in 2021 verkeersproblemen oplossen door de A15 door te trekken van Bemmel naar Zevenaar. En omdat stikstof hier een rol speelt vanwege de omliggende natuurgebieden, moest die neerslag ergens mee worden gecompenseerd.
Toenmalig minister Cora van Nieuwenhuizen maakte na veel juridisch getouwtrek (door haar eigen gebrekkige onderbouwing voor het hele plan) op 8 juli bekend dat de boeren zouden worden uitgekocht en het plan voor de A15 er op die manier doorheen zou worden geramd. Naar andere opties, die er wel degelijk waren, werd niet eens gekeken. Die boeren moesten het veld ruimen. En om te voorkomen dat leegstaande schuren door criminelen zouden worden gebruikt, werd er ook maar direct een sloopregeling in het plan opgenomen. Boeren uitkopen en de boel slopen was dus volgens de minister dé manier om die snelweg te kunnen bouwen.
Kennelijk werd zo'n beslissing over het hele hebben en houden van agrariërs, boerderijen die met veel pijn en moeite overeind zijn gebleven, "met smileys en knipogen" aan ambtenaren medegedeeld. En hoewel het volkomen bot en absurd is om in privégesprekken zo lacherig te doen over zo'n beslissing, is de manier waarop de boeren deze beslissing te horen kregen nog veel erger!

"Zo dan, dat was ff werken in Gelderland afgelopen weken. Blij dat het op deze manier is gelukt", appt Christianne van der Wal - toenmalig gedeputeerde verkeer - aan Cora van Nieuwenhuizen (...). "Zeker! Ging bij ons ook niet makkelijk en met dat slopen heb ik ze gewoon overvallen. Anders waren we er denk ik niet uitgekomen", appt van Nieuwenhuizen terug. "Ja, dat dacht ik al", reageert Van der Wal.

'We gaan je uitkopen en slopen direct je hele bedrijf, groetjes van de minister!' Dat is de essentie van wat die boeren te horen hebben gekregen over een plan dat volgens de organisatie van Johan Vollenbroek (Mobilisation for the Environment) nog altijd aan alle kanten rammelt. En dan vinden sommige mensen het nog gek dat de boeren naar Den Haag komen om te demonstreren!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Dit soort taferelen, hier uitmuntend beschreven door Omroep Gelderland, laat zien dat het kabinet zijn plannen gewoon door probeert te drukken en nietsontziend (zelfs lacherig!) te werk gaat. En omdat boeren de meeste grond hebben worden zij door dat bureaucratische stikstofprobleem zonder problemen geofferd voor de plannen van het Rijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten