50235225933 a9647a9e3a c

Hoogleraar zet haar geld op BBB om wooncrisis aan te pakken

Politiekokt 26 2023, 14:00
De huizenmarkt brokkelt af, huurprijzen domineren de onhoudbare hoogte. Koopwoningen vinden lijkt wel schat zoeken en de sociaal gearrangeerde wachtlijsten zijn langer dan fietstochten door onze heerlijke polderlandschappen. Het kan een argument voor vertrek zijn, maar de nijpende wooncrisis eist een plek op in het politieke slagveld van de Tweede Kamerverkiezing.
Marja Elsinga, een verheven figuur in het huisvestingsonderzoek, stelt ons gelukkig gerust. Als hoogleraar Housing Institutions and Governance aan de TU Delft heeft zij het electorale slagveld verkend. Zij observeert, analyseert en evalueert de beleidsplannen om deze zorgelijke crisis aan te pakken van verschillende partijen op Nemokennislink.
“Het deed mij plezier”, verklaart Elsinga, “om te zien hoe wonen weer een prioriteit lijkt te zijn geworden in de politiek." Zij heeft inderdaad geen ongelijk. Neem Stef Blok, de voormalige VVD-minister van Wonen, die van mening was dat alles perfect liep op de huizenmarkt. Perfect zou het inderdaad geweest zijn, als je ignorantie op de wereld kunt leggen zoals een rendementsbril op de ogen.
Maar opgelet! Hier komt het! Twee partijen overstijgen het stoflaagje van de oude verhalen die andere partijen blijven herhalen. Twee gladiatoren in de arena, of beter gezegd, twee fiere leeuwen in het politieke slagveld: nieuwkomer BBB en D66.
BBB, met het platteland in hun hart, is uitgerust met strakke, doordachte plannen. Ze zwaaien geen zwaard zonder richting, maar presenteren intelligente oplossingen voor wezenlijke problemen. Met verstand van zaken richten ze zich op moderniserende paden, zoals het herinvoeren van ‘moderne bejaardenhuizen’.
"Mooi", zo juicht Elsinga, "zo'n nieuw en slim idee! Wonen is immers meer dan een dak; het is zorg, het is de gemeenschap, het is samenleven."
Echter, BBB deelt het podium met D66. Kantelend van hun praktijk van de neoliberale groef, maakt D66 indruk met hun gewijzigde beleid. Een grotere rol voor de overheid klinkt misschien als een socialistische sirene, maar gezien de huidige crisis klinkt het haast als een Hemelvaartsdag klok.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites. 
Fascinerend, stelt Elsinga, is populistisch beleid van de D66 zoals het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek of het instellen van een vast huurcontract als norm. Verwaarlozing van de sociale kant van het wonen en de blindheid van de VVD is ten einde.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten