shutterstock 2236706695

Huizenprijzen blijven dalen, met vrijstaande huizen het hardst getroffen

Politiekapr 06 2023, 16:00
De woningmarkt verslechtert, met een 8,2% lagere gemiddelde verkoopprijs in het eerste kwartaal dan vorig jaar, nu onder de 400.000 euro.
Uit NVM-gegevens blijkt een daling in de verkoop met 2% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022 en 13% vergeleken met het vierde kwartaal van vorig jaar. Er werden 28.500 bestaande woningen verkocht.
De stijgende hypotheekrente is voornamelijk verantwoordelijk voor de prijsdaling. NVM-voorzitter Lana Gerssen stelt dat er nog steeds geen gezonde balans is tussen vraag en aanbod, ondanks de gunstigere situatie voor kopers.
Vrijstaande huizen worden het zwaarst getroffen met een prijsdaling van 9,8% tot gemiddeld 579.000 euro. Rijtjeshuizen daalden met 7,2% tot 359.000 euro, twee-onder-een-kapwoningen met 7,8% tot 423.000 euro en appartementen met 8,8% tot 331.000 euro.
Slechts 31% van de verkochte huizen werd boven de vraagprijs verkocht, tegenover 81% een jaar geleden. Gemiddeld wordt er nu 1,3% minder betaald dan de vraagprijs. Huizen staan ook langer te koop: gemiddeld 84 dagen.
Gerssen benadrukt dat er meer onderhandelingsruimte en tijd is om over de aankoop na te denken, maar de prijzen blijven hoog genoeg om een grote groep kopers uit te sluiten van de markt. Ze maakt zich zorgen over de ontwikkeling van het toekomstige nieuwbouwaanbod, dat te laag is om aan de vraag te voldoen.
De verkoop van nieuwbouw blijft sterk dalen, met een daling van 37% bij de aangesloten makelaars in vergelijking met een jaar geleden. De gestegen rente en oplopende prijs van nieuwbouw als gevolg van inflatie zijn hier de oorzaak van. NVM waarschuwt dat het prijsverschil tussen bestaande bouw en nieuwbouw 'een kloof' dreigt te worden, wat projectontwikkelaars ontmoedigt om plannen uit te voeren.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
In het eerste kwartaal van dit jaar staan bijna 18.000 nieuwbouwwoningen te koop, bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar geleden. Deze ontwikkelingen tonen aan dat er meer aandacht nodig is voor het vinden van een evenwicht tussen vraag en aanbod en het stimuleren van doorstroming op de woningmarkt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten