shutterstock 1985337332

Integriteit van Kaag ter discussie na onthulling verborgen nevenfunctie

Politiekjan 07 2023, 14:00
In een tijd waarin het vertrouwen in onze politieke leiders op een historisch laag niveau is, is het nog belangrijker om transparantie en integriteit te eisen van onze regering. Helaas blijkt nu dat Sigrid Kaag, de leider van D66 en minister in Rutte III, tijdens de coronacrisis een geheime en illegale nevenfunctie had als bestuurslid van de GPMB.
Het is schokkend om te horen dat Sigrid Kaag, de leider van D66 en minister in Rutte III, tijdens de coronacrisis een geheime en illegale nevenfunctie had als bestuurslid van de GPMB. De GPMB is een organisatie van de Wereld Gezondheidsorganisatie die bekend staat om haar invloed op de G7 en de G20.
Het is opmerkelijk dat Kaag een internationale organisatie diende waarmee ze het beleid probeerde te beïnvloeden in Nederland - terwijl ze tegelijkertijd minister was. Dit is nog verontrustender wanneer we bedenken dat volgens de wet ministers geen nevenfuncties mogen hebben. Kaag hield haar nevenfunctie verborgen voor de Tweede Kamer, wat betekent dat ze geen verantwoording hoefde af te leggen over haar rol bij de GPMB.
Het is belangrijk om transparantie te hebben in ons politieke systeem, en het is onacceptabel dat Kaag haar nevenfunctie verborgen hield voor de Tweede Kamer en het publiek. Het is nu aan de Tweede Kamer om ernstig te bekijken of Kaag geschikt is om verder te dienen als minister, en om de wetten rond nevenfuncties voor ministers te herzien als dit nodig is.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden
In een normaal functionerende democratie en rechtsstaat zou dit nieuws per direct einde politieke carriere betekenen voor Sigrid Kaag. Maar zoals gebruikelijk houden de oude media haar de hand boven het hoofd, waardoor ze ook hier gewoon mee wegkomt. Ze kan gewoon doorgaan als minister én als partijhoofd van D66. Niemand met macht en invloed die haar in de weg staat. Niemand die denkt dat ze misschien toch wel wetten en regels moet respecteren.
Natuurlijk bewijst dit wél voor de zoveelste keer dat D66'ers ronduit misdadig bezig zijn. Je kunt je afvragen of de op handen zijnde wet om partijen te verbieden niet gebruikt moet worden tegen die partij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten