yesilgoz

Kabinet brandt zijn handen niet aan boerenblokkades, minister Yesilgöz: 'ingrijpen is aan lokale autoriteiten'

Politiekjul 05 2022, 15:00
Nu de boeren distributiecentra van supermarkten zijn gaan blokkeren én de schappen van die supermarkten deels hebben opgekocht, vragen steeds meer mensen zich af of en wanneer er wordt ingegrepen. Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid wijst naar de burgemeesters, politie en het Openbaar Ministerie voor het handhaven.
Door zo'n beetje alle autoriteiten is er wel geroepen dat distributiecentra blokkeren 'niet oké' is. Maar daar is het dan eigenlijk ook wel bij gebleven. En dat is opvallend, want dit kan uiteindelijk héél vervelend gaan worden voor de burgers.
Het kabinet durft er zijn handen niet aan te branden. Best wel vreemd natuurlijk, aangezien vrijwel direct het leger werd ingeschakeld toen er een paar hardnekkige geruchten rondgingen dat de boeren Schiphol zouden gaan platleggen met blokkades. Dáár durfde het kabinet wel direct groen licht voor te geven om, desnoods hardhandig, in te grijpen.
Nu doet het kabinet weer precies wat het altijd doet: een escalerende situatie net zo lang aanschouwen tot het nog verder escaleert. Dan is er namelijk draagvlak om in te grijpen en worden ze voor de beeldvorming weer even als daadkrachtige verlossers gezien.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Nou, dikke pech voor de burger, want dat moment om in te grijpen is er wat hen betreft nog niet. En dus is het aan de burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie (via de NOS) om hun reputatie in de waagschaal te leggen. Grijpen ze te snel in dan levert dat meer sympathie op voor de boeren. Grijpen ze te laat in dan loopt het vertrouwen van de burger in de lokale overheid een deuk op, wat natuurlijk weer goed is voor het kabinet. Er zit natuurlijk wel een gevaar in voor dit kabinet dat lokale overheden, door niet in te grijpen, kleur bekennen en dus openlijk achter de boeren (blijven) staan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten