portraitfactorynl tweede kamer 76

Kansloos! Frans Timmermans dient motie van wantrouwen in tegen PVV-ministers Klever en Faber

Politiekjul 03, 14:00
GroenLinks-PvdA leider Frans Timmermans heeft aan het begin van het debat over de regeringsverklaring van kabinet Schoof I aangekondigd een motie van wantrouwen in te dienen tégen de PVV-ministers Reinette Klever en Marjolein Faber.
Deze actie is een reactie op uitspraken van de twee ministers - waar zij inmiddels afstand van hebben genomen tijdens recente hoorzittingen - die volgens Timmermans een grens hebben overschreden. Totaal overbodig dus, en weer púúr voor de bühne.
Klever, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, en Faber, minister voor Asiel en Migratie, zijn sinds hun aantreden voortdurend bekritiseerd om hun eerdere uitspraken. Faber gebruikte in een debat in de Eerste Kamer, toen zij nog senator was, de term 'omvolking'. Hoewel Faber tijdens haar hoorzitting in de Tweede Kamer afstand nam van deze uitspraak, bleef zij benadrukken dat zij zorgen heeft over "demografische veranderingen".
Dit bleek echter onvoldoende voor GroenLinks-PvdA. "De zeer zorgelijke demografische ontwikkeling is een eufemisme geworden voor de racistische omvolkingstheorie. Ik kan geen andere conclusie trekken," verklaarde Kati Piri van GroenLinks-PvdA.
Tijdens zijn bijdrage aan het debat richtte Timmermans zich fel tot premier Schoof, waarin hij vroeg waarom hij had ingestemd met de voordracht van deze bewindspersonen. Hij beschuldigde de PVV van het propageren van racistische complottheorieën en het aanvallen van journalisten, rechters en wetenschappers.
Ook bekritiseerde hij de PVV om hun uitspraken over moslims en vluchtelingen. "Voor het eerst neemt een partij met extreemrechtse ideeën plaats in Vak K. Daar zitten mensen die racistische complottheorieën propageren. Die journalisten, rechters en wetenschappers aanvallen. Die over moslims en vluchtelingen zeggen dat ze ziektes verspreiden, ze ontmenselijken en ze verdacht maken," zei Timmermans.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de politiek correcte verhalen van de mainstream media én de walgelijke politiek van het partijkartel. Wij zijn er voor JOU. Voor ons volk, ons land, onze cultuur. Maar om patriottisch verslag te kunnen doen van het nieuws hebben we JOUW STEUN nodig. Het kartel wil ons namelijk op elke mogelijke manier SLOPEN. Steun ons! Doneer aan DDS via BackMe en help ons pal te staan in dit politiekcorrecte medialandschap!"
De reactie van PVV-leider Geert Wilders liet niet lang op zich wachten. "Hoe haalt de heer Timmermans het in zijn hoofd, waar haalt hij het lef vandaan, om onze mensen tot racist te bestempelen? Dat is nogal wat, wat u zegt. Daar klopt helemaal niets van," reageerde Wilders fel.
Timmermans' beslissing om geen motie van wantrouwen tegen het hele kabinet in te dienen, is strategisch. Hij denkt dat een dergelijke motie geen meerderheid zal behalen. Door zich specifiek te richten op de PVV-ministers hoopt hij echter voldoende steun te vinden bij andere Kamerleden om de motie van wantrouwen tegen Klever en Faber te laten slagen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten