ernstkuipers

Ministerie VWS kijkt na ophef betalen dwangsom nog eens naar vrijgeven 5200 pagina's aan appjes mondkapjesdeal

Politiekjul 22 2022, 15:00
Het ministerie van Volksgezondheid bekijkt momenteel het vrijgeven van 5200 pagina's aan chat- en sms-berichten van ambtenaren over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Eerder betaalde het ministerie liever de dwangsom van 15.000 euro dan de berichten vrij te geven, maar na druk vanuit de Tweede Kamer kijken ze er nog eens naar...
Uit vrijwel alles wat het ministerie doet inzake de mondkapjesdeal blijkt dat ze het in de doofpot proberen te stoppen. Het ene na het andere excuus wordt geopperd om de boel uit te stellen of weg te moffelen. Maar toen VWS het juridisch verzet 'staakte' en liever gewoon de dwangsom van 15.000 euro betaalde, in plaats van de documenten vrij te geven, gingen ze kennelijk te ver.
De reactie vanuit de samenleving is Kamerleden ook op gevallen en het was PvdA-leider Attje Kuiken die via de Kamer druk uit probeerde te oefenen om de documenten alsnog vrij te geven. De ministers Conny Helder en Ernst Kuipers lieten de Tweede Kamer zojuist weten dat er binnen acht weken wordt beslist of die berichten allemaal of deels worden vrijgegeven. Wéér twee maanden wachten op een beslissing of er überhaupt iets zal worden geopenbaard dus!
Het ministerie dekt zichzelf ook weer lekker in door te schrijven dat het altijd al de bedoeling was om die berichten te beoordelen en (deels) vrij te geven. Met wat ambtelijke logica zeggen ze (via het AD): "De berichten vielen ook onder de opgevraagde documenten in tien andere Woo-verzoeken."
Het is toch wat hè? 'Zoveel pagina's kost ontzettend veel werk om allemaal te beoordelen. En ze horen bij een ander pakket aan opgevraagde documenten dus we geven ze nog maar niet vrij. En we zeggen nog niet dat we ze vrijgeven maar wel dat we over zes tot acht weken hebben beoordeeld of we dat zullen gaan doen.' Let wel: het gaat hier om documenten die al meer dan een jaar geleden zijn opgevraagd.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Er is helemaal niets veranderd. Het ministerie van VWS koopt gewoon meer tijd voor zichzelf om de waardevolle (lees: belastende) informatie weg te kunnen moffelen en de onzin berichten vrij te kunnen geven. Dan hebben de media fijn 5000 pagina's door te spitten voordat ze kunnen beoordelen dat het nonsens is en de cruciale documenten nóg niet zijn vrijgegeven. Met een beetje pech zijn we dan weer een half jaar verder en nog niks wijzer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten