shutterstock 2102702983

Orban uit, censuur in? Het wonderbaarlijke VVD-verzoek om Hongarije's EU exit

Politiekmei 22 2023, 19:00
Ah, de verrassingen van de politiek. Het lijkt erop dat de VVD, bekend om haar verfijnde liberale idealen, zich nu heeft omgedraaid en wil nu dat Hongarije uit de Europese Unie wordt gezet. Hun reden? De niet zo subtiele suggestie dat Viktor Orbán, de democratisch gekozen leider van Hongarije, de belangen van zijn eigen volk iets te hartstochtelijk verdedigt en iets te stevig voor nationale soevereiniteit staat. Maar maak je geen zorgen, het is gewoon politieke ironie ten top.
Bart Groothuis, VVD-Europarlementariër, deed deze opmerkelijke uitspraak op BNR De Wereld. Groothuis suggereert dat de EU 'hervormd' moet worden, en dat in deze nieuwe en verbeterde EU er geen plaats zou zijn voor Hongarije. "Orbán heeft zijn democratie echt afgeschaft. En dat betekent dat hij wat mij betreft niet in die vaste kern van Europese landen kan behoren. Want Hongarije heeft zo langzamerhand geen plek meer in de EU," zei Groothuis. Een dappere stelling, vooral omdat Orbán's partij nog steeds het populairst is in Hongarije.
Ironie? Och, waar zouden we zijn zonder. Deze stelling, mijn vrienden, is waarom politiek vaak lijkt op een satire die te absurd is om echt te zijn. Terwijl de VVD wijst naar Orbán's vermeende 'anti-democratische' gedrag, wil ze in Nederland een wet aannemen die het makkelijker maakt om politieke partijen te verbieden en kritische media te censureren.
Laten we deze schijnbaar ongelijke maatstaven eens even doornemen. Het democratisch gekozen leiderschap van een ander land bekritiseren terwijl je probeert om de fundamentele democratische rechten in je eigen land in te perken? Dat lijkt eerder op een aflevering van 'Wie is de echte anti-democraat?' dan op verantwoordelijke politiek.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
We zullen afwachten en kijken wat deze nieuwe oproep tot EU-hervormingen en uitsluiting van Hongarije teweegbrengt. Maar laten we niet vergeten: als we over 'anti-democratisch' gedrag praten, laten we dan ook kijken naar wat er gebeurt in ons eigen politieke achtertuintje.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten