vooral pvv tweede kamerleden 2019 2

Organisatie 'Stem op een Vrouw' wijst PVV-verkiezingswinst aan als oorzaak voor afname van vrouwelijke stemmen

Politieknov 29 2023, 19:00
Bij de recente Tweede Kamerverkiezingen is een lichte daling te zien in het aantal stemmen dat naar vrouwelijke kandidaten ging. Terwijl in 2021 nog 41 procent van de stemmen naar vrouwen ging, is dat percentage nu gedaald naar 38 procent. De organisatie "Stem op een Vrouw," die de uitslagen van alle kieskringen analyseerde, suggereert dat de keuze van de PVV om slechts acht vrouwen op hun kieslijst te zetten, mogelijk een rol heeft gespeeld in deze afname.
Volgens voorspellingen van dezelfde organisatie zal het aantal vrouwen in de Tweede Kamer echter stijgen van 56 naar 61. Dit zou een lichte verbetering zijn, maar nog steeds niet het hoogste aantal sinds 2010, toen 64 vrouwen (42,7 procent) hun plaats in de Tweede Kamer innamen.
De verdeling van vrouwelijke stemmen per politieke partij vertoont aanzienlijke variatie. Kiezers van de SP, VVD, Partij voor de Dieren, BBB, en ChristenUnie stemden relatief vaak op vrouwelijke kandidaten. Deze partijen hebben gemeen dat ze een vrouwelijke lijsttrekker hebben.
Opmerkelijk is dat meer dan negen op de tien SP-kiezers de voorkeur gaven aan een vrouwelijke kandidaat, waarbij Lilian Marijnissen, de lijsttrekker, ruim 83 procent van deze stemmen ontving. Andere vrouwelijke lijsttrekkers, zoals Dilan Yeşilgöz (VVD), Caroline van der Plas (BBB), en Mirjam Bikker (ChristenUnie), konden ook rekenen op een groot deel van de stemmen van hun respectievelijke kiezers.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met al die goedkope spelletjes van de VVD. Nederlanders hebben recht op een réchts kabinet. En snel een beetje! Denk jij daar net zo over?! Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons te strijden voor de toekomst van ons land.
Een opvallende uitzondering hierop was de Partij voor de Dieren. Hoewel 94 procent van hun kiezers voor een vrouwelijke kandidaat koos, was het aandeel dat op lijsttrekker Esther Ouwehand stemde slechts 68 procent. Deze afwijking kan worden toegeschreven aan interne strubbelingen binnen de partij in de aanloop naar de verkiezingen.
Dat partijen zoals de PVV kiezen voor mensen op basis van kwaliteit en niet op basis van hun geslacht, maakt dit onderzoek van 'Stem op een Vrouw' niet meer dan een leuke wetenswaardigheid. Het feit blijft dat partijen er goed aan zouden doen mensen te kiezen op basis van hun kwaliteiten in plaats van hun geaardheid, geslacht of geloofsovertuiging.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten